четвер, 30 березня 2017 14:15

Як вмовити дитину ходити у садок

Як вмовити дитину ходити у садок
Що робити, якщо дитина не хоче в дитячий садок? Фото: planetadetstva.net

Буває, що вранішній похід до дитячого садочка супроводжується слізьми, криками чи істериками. Дитина не хоче йти у садочок, а вмовити її занадто складно. Батькам нічого не залишається, як кричати у відповідь чи виконати забаганку маляти.

"Щоб зберігати спокій у такій ситуації, батькам доведеться докласти зусиль. Варто для початку уявити себе на місці дитини, яка чогось хоче. І не просто "чогось", а чогось дуже важливого для неї. Утім через свій вік вона ще не в змозі сама собі це забезпечити. Вона залежна від батьків. Однак мама - людина, якій вона найбільше довіряє, - раптом починає кричати, погрожувати чи навіть бити. Усе це замість того, щоб заспокоїти і все пояснити. І що в цей момент відчуває дитина?", - розповідає Gazeta.ua кандидат психологічних наук Ірина Губеладзе.

З дитиною потрібно спокійно говорити. Ні в якому разі їй не можна погрожувати.

"Мама чи тато не повинні погрожувати тим, що віддадуть дитину в інтернат чи її забере "бабай". Діти сприймають усе буквально. Вони дійсно боятимуться, що їх за погану поведінку не любитимуть чи покинуть. Це насправді дуже травмуючі для малюка фрази. Навіть якщо зараз заради батьківської любові дитина намагатиметься бути слухняною, у дорослому житті вона матиме проблеми у міжособистісному спілкуванні", - розповідає психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому діти не хочуть ходити у дитсадок?

Фахівець радить не заохочувати забаганки дитини, вибиті сльозами і істериками з батьків. Якщо дитина ще змалечку засвоїть цю модель поведінки, і вона для неї виявиться дієвою, тоді дитина буде увесь час до неї вдаватися.

"Підкупляти дитину обіцянками чи іграшками не варто. Малеча має розуміти, що садочок - це така сама робота. Мама і тато ходять на роботу, щоб заробити гроші, мати змогу щось купити чи кудись піти. Мовляв, поки я на роботі - ти в цей час побудеш у садочку зі своїми друзями. Варто підкреслювати переваги садочка. Наголошувати на тому, що саме дитині там подобається. У дитячому садочку є друзі, іграшки та веселі заняття тощо. На жаль, батькам значно простіше "купити" слухняність дитини, накричати, вдарити, щоб отримати швидкий, але тимчасовий ефект", - каже Ірина Губеладзе.

Зараз ви читаєте новину «Як вмовити дитину ходити у садок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути