Ексклюзиви
субота, 19 лютого 2022 21:10

Є можливість додати елементи екзоскелета: як виглядатиме солдат майбутнього

Є можливість додати елементи екзоскелета: як виглядатиме солдат майбутнього
Стандартний комплект обмундирування солдата – від трусів до каски – коштує сьогодні 3 тисячі доларів. Фото: надав Максим Плєхов

Солдат майбутнього на собі переноситиме від 30 до 40 кг спорядження, розповів журналу "Країна" виробник бронежилетів Максим Плєхов.

"Мова йде про стандартного бійця. Інша річ – розрахунки кулеметників-гранатометників. Є можливість додати елементи екзоскелета – закріплюємо жорсткий металевий пояс, на який і вішаємо посилений бронежилет. По суті, йдеться про металевий каркас. Але оскільки екзоскелет рухається завдяки електромоторам, то постає питання джерела живлення. А це ще додасть ваги. З другого боку, така модернізація не надто виправдана. Стандартний комплект обмундирування солдата – від трусів до каски – коштує сьогодні 3 тисячі доларів. Якщо бійця вдягнути в екзоскелет, то вартість зросте до 150 тисяч. До того ж отримаємо пріоритетну ціль, по якій усі лупитимуть. Щоб захистити такого воїна, не вистачить жодної броні", - каже він.

За словами експерта, навіть найкрутіший бронежилет захищає максимум від кулі 7,62х54 – бронебійно-запалювальної. А великі кулі пробивають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 технологій майбутнього, якими здивував Китай на Олімпіаді

"Єдина втіха – у масових воєнних конфліктах використовують найдешевші патрони. Якби дорогі, то сенсу в бронежилетах не було б жодного. З другого боку, чому вони популярні? Якщо взяти статистику поранень, на кульові припадає трохи більш як 10 відсотків. Основну загрозу становлять осколки – артилерія, ракетні комплекси, міномети. У нас замовляли бронежилети взагалі лише з м'якою бронею. Чохол 1,5 кілограма плюс комплект м'якої броні – це ще 3 кіло. В такому можна ходити хоч цілий день. Як модернізувати бронеплити – незрозуміло. Вперлися в технологічні обмеження. Крім пробивної дії кулі, є ще заброньова травма. Куля має кінетичну енергію – вага множиться на квадрат швидкості. І тут остання важливіша. Важка куля летить із високою швидкістю. Бронежилет зможе її утримати, але всередині організму буде просто каша. Можливо, згодом знайдуться якісь рішення із застосуванням неньютонівських рідин. Але поки що це лише експерименти", - додав Плєхов.

На полі бою можна використовувати роботів. Штучному інтелекту потрібен радіоканал для зв'язку з оператором.

"Є проблема - якщо його заглушити за допомогою системи радіоелектронної боротьби, робот зупиняється. Вихід – підвищити самостійність роботизованих засобів. Але в такому разі ми віддаємо право на вбивство людини бойовій машині. У робота є алгоритм "свій-чужий". І він просто знищує все на своєму шляху", - зазначив Максим Плєхов.

Повне інтерв'ю з Максимом Плєховим читайте в свіжому номері журналу "Країна".

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Всі бригади і батальйони ЗСУ в першій лінії оборони на Донбасі отримали комплекти сучасного піхотного озброєння. Йдеться про ракетні комплекси "Джавелін", "Стугна", Корсар", протитанкові гранатомети NLAW, гранатомети з вакуумною бойовою частиною М141.

Зараз ви читаєте новину «Є можливість додати елементи екзоскелета: як виглядатиме солдат майбутнього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути