понеділок, 27 березня 2017 14:20

Дилему "що було раніше: курка чи яйце" розгадали

Дилему "що було раніше: курка чи яйце" розгадали

Що з'явилось перше: курка чи яйце, з'ясували британські вчені з університетів Шеффілда і Уоріка. Першою була курка, передає gogetnews.

Експерти дійшли такого висновку, коли на комп'ютері Hector змоделювали і вивчили процеси формування курячого яйця на всіх фазах. Виявили, що один з ключових протеїнів, який бере участь у формуванні яєчної шкаралупи, - білок овоклединін-17 - не може вироблятися за межами організму курки.

Тобто, яєчну шкарлупу утворюють виключно яєчники курки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили тварину, яка вміє мститись

"Даний протеїн був відомий вже досить давно. Однак те, що він безпосередньо пов'язаний з процесом формування оболонки яйця, з'ясувалося лише зараз. Цікаво, що серед птахів різних видів спостерігаються різні варіанти цього білка, але за своїми функціональними особливостями вони практично не відрізняються", - каже один з дослідників Колін Фрімен.

Білок овоклединін-17 (ОС-17) прискорює розвиток яєчної шкаралупи і сприяє перетворенню карбонату кальцію в кристали кальциту. Завдяки йому оболонка стає більш твердою і служить повноцінним захистом зародку курчати.

Над дилемою про "курку чи яйце" замислювались філософи. Аристотель вважав, що жодне з них не було первинним, а з'явилося одночасно.

Зараз ви читаєте новину «Дилему "що було раніше: курка чи яйце" розгадали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути