вівторок, 26 червня 2018 07:25

Чому з'являється синдром професійного вигорання

Якщо робота не приносить задоволення і професійні обов'язки стали байдужі - це ознаки професійного вигорання.

Цей синдром розвивається на тлі хронічного стресу. Веде до виснаження емоційно-енергетичних ресурсів людини, розповів в ефірі "Тільки спокійно" на Радіо НВ кандидат психологічних наук Геннадій Мустафаєв.

Причина емоційного вигорання - стрес. До нього найбільше схильні люди, яким доводиться багато спілкуватися з різними людьми.

Автор: LuxTopFit
  Професійне вигорання може привести до психосоматичних розладів, підвищення артеріального тиску і депресії.
Професійне вигорання може привести до психосоматичних розладів, підвищення артеріального тиску і депресії.

"Є класифікація професій, які об'єднали у п'ять великих груп: людина-людина, людина-машина, людина-тварина, людина-символ, людина-артистичний образ. Система роботи людина-людина - це найбільш конфліктогенний вид діяльності. Робота з машиною більш передбачувана. Людина непередбачувана. Вона може зробити щось, що може нас ранити ", - говорить психотерапевт.

Фахівці виділяють кілька причин професійного вигорання. Зокрема, робота на нецікавій посаді, некоректна організація робочого графіка, конфлікти з колегами, недостатня кількість часу для відпочинку.

"Про ознаки професійного вигорання можна говорити, коли ви відчуваєте спустошення після роботи. Щовечора ви йдете додому і почуваєтесь, як вичавлений лимон. Також ви можете ігнорувати те, як ставляться до вас колеги по роботі. Якщо ви вважаєте п'ятницю найкращим днем тижня, у вас піднімається настрій. Натомість ви переживаєте таке депресивний стан у неділю ввечері. Це маркер того, що формується синдром", - пояснює фахівець.
Автор: Главком
  Причина емоційного вигорання - стрес.
Причина емоційного вигорання - стрес.

Люди, які "вигоріли" на роботі, намагаються якомога пізніше лягти спати. Вони таким чином намагаються насолодитися вільним часом. Вранці - пізно встають, запізнюються на роботу, бо не мають бажання туди йти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке синдром Пігмаліона і чим він небезпечний

Професійне вигорання може привести до психосоматичних розладів, підвищення артеріального тиску і депресії.

Якщо людина відчуває у себе симптоми професійного вигорання, фахівець радить зробити паузу в роботі і приділити вільний час хобі. Якщо синдром уже розвинувся, слід звернутися за допомогою до психолога або психотерапевта.

Самотність удвічі підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Науковці з Данії провели дослідження за участі 13 тис. осіб. Виявилося, що почуття самотності є передвісником передчасної смерті.

Зараз ви читаєте новину «Чому з'являється синдром професійного вигорання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути