понеділок, 06 березня 2017 18:44

Чому скрегіт нігтів нестерпний

Чому скрегіт нігтів нестерпний
Чому скрегіт нігтів нестерпний Фото - udoktora.net

Міжнародна група психологів з'ясувала, що відчуття, яке виникає, коли людина чує скрегіт нігтів по склу та інші неприємні звуки, є окремою емоцією, яка піддається контролю. Реакція організму на подібні подразники відрізняється від реакції на інші звуки, які викликають огиду.

В іспанській мові є слово grima, що означає реакцію на скрип крейди по дошці, дряпання виделкою по тарілці та інші звуки.

Про це пише журнал Frontiers in Psychology.

Такі звуки підвищують активність мигдалеподібного тіла — ділянки мозку, пов'язаної з переживанням страху.

Автори роботи вивчили, як люди характеризують grima, а також порівняли, чи відрізняється реакція людей на звуки, що зумовлюють огиду. Спочатку вони попросили 116 іспаномовних студентів розповісти, що для них означає grima.

Для цього піддослідним прокрутили grima, а також інші звуки: блювоти, сміху і крику. Виявилось, що від grima серцебиття людини спочатку поступово сповільнюється, а потім різко пришвидшується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли зв'язок між цигарками і кавою

Під час прослуховування інших неприємних звуків організм реагував інакше: пульс різко сповільнювався, а потім повільно зростав. На думку фахівців, це свідчить, що такі звуки менше спонукають людину до захисту, але змушують підготуватись до дії.

Уповільнене танення снігів - наслідок глобального потепління. Це з'ясували дослідники з Національного центру атмосферних досліджень США. Теплий клімат призведе до меншої кількості снігу в багатьох гірських областях.

Зараз ви читаєте новину «Чому скрегіт нігтів нестерпний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути