вівторок, 29 серпня 2017 21:15

Через пестициди мавпи стають мутантами - вчені

Через пестициди мавпи стають мутантами - вчені
Мутації у мавп виникають через вплив пестицидів. Фото: з відкритих джерел

Дослідники з Національного парку Кібале в Західній Уганді з'ясували, що близько 25% приматів зараз народжуються з генетичними відхиленнями. Мутації виникають через вплив пестицидів.

У Західній Уганді кожен четвертий шимпанзе народжується з видимими вадами чи каліцтвами. До прикладу, багато мавп народжуються з увігнутими мордами або без пальців.

Також науковці зазначають, що ще 3 роки тому подібне було винятком. А вже з 2016 року мутації фіксували у 25% шимпанзе і 17% бабуїнів, повідомляють IFScience. Науковці впевнені, що причина в пестицидах, якими зловживають місцеві фермери. В ґрунті заводів з виробництва чаю вчені знайшли надвисокий рівень пестицидів, зокрема, забороненого в більшості країн хімікату – інсектицид "ДДТ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шимпанзе з цигаркою та собаки у клітках - показали гігантський зоопарк в столиці Північної Кореї

"Щонайменше три види пестицидів, які використовують у цьому регіоні, впливають на гормон щитовидної залози. Він відповідає зокрема за розвиток черепа. Аномальні рівні гормону у новонароджених або їх матерів пов'язані з лицьової дисплазією, включаючи губи", - кажуть дослідники.

Японські дослідники з університету Кіото навчили шимпанзе грати в гру "камінь, ножиці, папір". До експерименту залучили сім мавп. Спочатку на екрані перед ними показували знаки паперу і каменю. Піддослідні обирали один з них. За вірний вибір примати отримували частування. Після засвоєння першого завдання процес повторювався для поєднань каменю з ножицями і ножиць з папером.

Зараз ви читаєте новину «Через пестициди мавпи стають мутантами - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути