четвер, 05 липня 2018 10:45

Як подолати тривожність - поради від Уляни Супрун

Як подолати тривожність - поради від Уляни Супрун
Уляна Супрун виконує обов'язки міністра охорони здоров'я з серпня 2016 року. Фото: newsnetwork.tv

Жителі міст мають на 21% вищий ризик появи тривожних розладів і на 39% - розладів настрою, ніж жителі сільської місцевості.

Поганий настрій, порушення сну, надмірна чутливість до шуму чи періодичне пришвидшення дихання та серцебиття - симптоми тривожності. Найкращі способи боротьби з нею - власні лайфхаки, пише виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

"Відчувати тривогу час від часу - це нормально. Часто це захисна реакція організму на небезпечні ситуації та порушення зони комфорту. У певних випадках незначна тривожність може бути корисна. Наприклад, може сприяти тому, що ви відповідальніше поставитеся до важливого завдання. Проте через постійне відчуття тривожності підвищується рівень гормону стресу кортизолу й артеріальний тиск. Це часом може збільшити ризики появи хвороб серця, розвитку інсульту та хвороб нирок", - пояснює глава Міністерства охорони здоров'я.

Тривога і стрес заважають нормально функціонувати, працювати, будувати стосунки і спілкуватися з іншими людьми. Крім того, може призвести до погіршення здоров'я.

"Інколи відчуття тривожності може нагадувати вантажівку, яка ось-ось вас зачепить. Тому будьте уважні до свого організму й намагайтеся швидко реагувати на потенційні небезпеки", - радить Уляна Супрун.

Вона дає п'ять порад, що допоможуть боротися з тривожністю.

1. Потужна зброя для контролю відчуття тривожності - фізичні вправи. Обирайте будь-яку активність, яка вам до душі. Наприклад, біг або велопрогулянки.

2. Відмовтеся від кофеїну, лікарських засобів і речовин, які можуть спричинити розвиток симптомів тривожності.

3. Вивчайте техніки глибокого дихання, медитації та покращення усвідомленості. Практикуйте заняття, які дозволяють знизити тонус м'язів і посилити відчуття спокою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун дала 5 порад, як натренувати мозок

4. Намагайтеся лягати спати і прокидатися в той самий час. Щоб покращити якість сну, не користуйтеся електронними пристроями, уникайте переїдання, вживання кофеїну і алкоголю перед сном.

5. Якщо відчуття тривожності триває більш як 6 місяців - обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун назвала п'ять головних симптомів, за якими можна визначити інсульт. Для того, щоб українцям було легше запам'ятати основні симптоми, прив'язала їх до слова "МОЗОК" і кожна буква відповідає за певні порушення.

Зараз ви читаєте новину «Як подолати тривожність - поради від Уляни Супрун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути