пʼятниця, 31 березня 2017 11:05

Як науковці досліджують Льодовий континент

Як науковці досліджують Льодовий континент
Розповіли, якими дослідженнями займаються науковці в Антарктиді. Фото: nbuviap.gov.ua

В Антарктику відправляється 22-га українська антарктична експедиція. На станції "Академік Вернадський" вона замінить попередню команду. Про це повідомляють у Національному антарктичному науковому центрі.

Експедиція триватиме рік. На неї держава виділила понад 39 млн грн. Участь в експедиції візьмуть 12 осіб. Це - технічний персонал: механік, лікар, повар, системний адміністратор і адміністратор зв'язку. З науковців на станцію вирушать метеорологи, біологи та геофізики.

"Команду набирали довго. Технічний персонал шукали через Центр зайнятості. Кандидатури дослідників висували провідні наукові установи. Кілька тижнів учасників готували до експедиції. Вони проходили медичну комісію, навчання у змодельованих та наближених до Арктики умовах. Для науковців проводили тестування на психологічну сумісність учасників. Рік вони житимуть та працюватимуть в обмеженому просторі. Тому треба зробити все, щоб уникнути конфліктів. Жінок до експедиції не беремо. Між ними часто виникають сварки", - розповідає Gazeta.ua науковий співробітник НАНЦ, керівник Української антарктичної експедиції Віктор Лук'янченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На краю світу: як живуть науковці на Південному полюсі

Дослідники проводять в Антарктиді геофізичні, медико-біологічні та гідрометеорологічні дослідження.

"Метеорологи вимірюють рівень снігу, льодовиків, вивчають природні води. Кожні дві години зібрану інформація надсилають у Міжнародний центр даних. Геофізики вивчають магнітну сфера землі, геокосмос, гідрологію. Біологи досліджують рослинний та тваринний світ півострова",- каже науковець.

Крім українських проектів, науковці проводять дослідження з іноземними фахівцями.

"Ми маємо спільний проект зі США, Аргентиною, Австралією та Польщею з вивчення пінгвінів. Ще кілька років птахів на острові не було. Зараз їх там тисячі. Колонії пінгвінів рухаються все південніше і південніше. Це пов'язано з глобальним потеплінням. Минулого року завдяки спільній програмі на острові встановили камери відеоспостереження. Це дає змогу біологом скласти карти переміщення птахів, спостерігати, як змінюється поголів'я протягом року", - розповідає Віктор Лук'янченко.

У суботу науковці відправляться в Антарктику. Це буде 22-га українська антарктична експедиція. На станції "Академік Вернадський" вона замінить попередню команду, яка провела там рік.

Зараз ви читаєте новину «Як науковці досліджують Льодовий континент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути