Ексклюзиви
четвер, 20 вересня 2018 07:25

Як ґаджети впливають на дитячу психіку

Як ґаджети впливають на дитячу психіку
"Привчати" дитину до різних ґаджетів бажано не раніше 4-5 років. Фото: Связной

Популярні окуляри віртуальної реальності можуть викликати порушення зору і рівноваги у дітей і підлітків. Вони також шкідливі для несформованої дитячої психіки, розказує Gazeta.ua психолог Ірина Губеладзе.

"Окуляри віртуальної реальності захоплюють своєю цікавістю. Тому до них легко звикають. Але діти не можуть свідомо контролювати свою поведінку і час, який вони проводить з гаджетом у руках. Формується так зване кліпове мислення. Тобто світ сприймається через короткі яскраві образи. Так ми звикаємо сприймати інформацію швидко, на ходу, не вчитуючись у суть. Формується звичка, яка потім може перейти в залежність від гаджетів та інтернет-контенту", - пояснює фахівець.

Батьки повинні контролювати не тільки час, який дитина проводить з ґаджетом, а й доступний для них контент. Якщо усе дозовано, то серйозних наслідків вдасться уникнути.

"Якщо дитина безконтрольно користується пристроями, можуть виникнути психологічні проблеми. Такі діти часто неуважні, зі слабо розвиненою критичністю мислення. Вони можуть проявляти агресивність. Не мають мотивації на досягнення якихось цілей в житті, їх важко чимось зацікавити. Порушується сон. Дитина стає більш нервовою, може зриватися, кричати і плакати", - розповідає психолог.

Якщо дитина безконтрольно користується пристроями, можуть виникнути психологічні проблеми

"Привчати" дитину до різних ґаджетів бажано не раніше 4-5 років. Час використання - не більше 15 хв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість ґаджетів потрібно запропонувати дитині альтернативу - психолог

"Батьки дають дітям ґаджети ледь не з народження, як тільки малюк навчився щось тримати у руках. Так легше заспокоїти дитину, відволікти від чогось неприємного. Оскільки діти ще не відчувають плину часу, то батьки самі мають це контролювати. Наприклад, можна ставити таймер, або бути поруч і після закінченні гри вимикати ґаджет. Якщо це робити несподівано, просто забираючи телефон, це тільки роздратує малюка", - каже Ірина Губеладзе.

Фахівець радить батькам більше часу проводити зі своїми малбками. Це - найкраща альтернатива будь-яким ґаджетам.

Нова небезпечна інтерактивна гра "Момо" почала набувати популярності серед дітей. Суть полягає у залякуванні. Спочатку в контактах з'являється новий користувач - анонімний куратор, підписаний як "Mомо". Він надсилає підліткам страшні картинки, фотографії із зображенням сцен насильства, а потім пропонує виконувати різні накази. Якщо ж людина відмовляється це робити, їй починають погрожувати.

Зараз ви читаєте новину «Як ґаджети впливають на дитячу психіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути