понеділок, 12 березня 2018 14:16

8 цікавих фактів про вченого Володимира Вернадського

8 цікавих фактів про вченого Володимира Вернадського
155 років тому народився український академік Володимир Вернадський. Фото: heroes.profi-forex

155 років тому народився український академік Володимир Вернадський. Він є одним із засновників Української академії наук та творцем Національної бібліотеки Української держави в Києві. Філософ написав понад 400 наукових праць.

Gazeta.ua пропонує найяскравіші факти з біографії вченого.

1. Довкілля Вернадський рекомендував досліджувати в контексті взаємозв'язку з історією людства. Саме такий підхід є базовим у світогляді вченого і його науковій діяльності.

2. 1880 року написав свій перший вірш про Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній студент Володимира Вернадського врятував йому життя

3. Вернадський розробив концепцію ноосфери, згідно з якою сформулювали принципи взаємодії природи та суспільства.

4. Створив нову науку – радіогеологію, що вивчає закономірності природних ядерних перетворень у речовині Землі та їхніх проявів у геологічних процесах.

5. 1918-го будинок Вернадського, побудований в Полтаві, розгромили більшовики. Навіть незважаючи на те, що в Україну прийшли німці, вчений зміг організувати кілька геологічних екскурсій, а також виступити з доповіддю на тему "Жива речовина".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 цитат Тараса Шевченка, які досі актуальні для українців

6. Велике значення Вернадський приділяв воді. Він наголошував, що вода займає окреме місце в історії нашої планети, оскільки немає жодного природного утворення, яке могло б зрівнятися з нею щодо впливу на перебіг основних геологічних процесів. 1933 року опублікували першу частину його монографії "Історія природних вод". Вона унікальна через кількістю порушених і досліджених автором проблем, постановку і глибину опрацювання багатьох із них, обсяг і скрупульозність вивченого матеріалу.

7. Критичну оцінку в публікації "Українське питання і російське суспільство" Вернадський дає моделі взаємовідносин між російським та українським народами. Акцентує увагу вчений на постійному прагненні росіян до домінування.

8. Вернадський, як і його батько, називав себе пантеїстом. Пантеїзм – філософсько-релігійне вчення, основні ідеї якого полягають у обожнюванні природи, боготворінні всього створеного і ототожненні Бога з природою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Червона кімната і чай з ромом - маловідомі факти з життя Тараса Шевченка

25 грудня 1944-го Володимир Вернадський попросив дружину принести каву. І поки та була на кухні, у вченого стався крововилив у мозок. Подібна біда спіткала і його батька, тому син дуже боявся померти такою ж смертю. Після того, що сталося, вчений прожив ще 30 днів, так і не опритомнівши. Помер Володимир Вернадський 6 січня 1945 року.

Зараз ви читаєте новину «8 цікавих фактів про вченого Володимира Вернадського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути