середа, 30 вересня 2020 12:52

40% рослин на планеті можуть зникнути - вчені

40% рослин на планеті можуть зникнути - вчені
Велика кількість рослин може зникнути безслідно. Фото: Pixabay

Дослідники стверджують, що багато видів рослин зникають швидше, ніж їх встигають виявити й дати їм назву.

Існує близько 2500 рослин, які можуть забезпечити енергією мільйони людей у ​​всьому світі, тоді як лише шість культур - кукурудза, цукровий очерет, соя, пальмова олія, ріпак і пшениця - дають переважну більшість біопалива, повідомляє ВВС.

"Ми програємо гонку з часом, тому що види зникають швидше, ніж ми можемо їх знайти й назвати. Багато з них можуть містити важливі ключі до вирішення деяких із найнагальніших проблем медицини і навіть, можливо, виникання поточних пандемій", - заявив науковий директор Королівського ботанічного саду К'ю, професор Александр Антонеллі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-3 рослини які цвітуть до пізньої осені

За його словами, понад 7000 їстівних рослин мають потенціал для майбутніх врожаїв, але лише деякі з них використовують для харчування населення світу, яке зростає.

Оцінка стану рослин і грибів базується на дослідженнях, які провели понад 200 вчених з 42 країн. Цей звіт випустили напередодні саміту Організації Об'єднаних Націй для заклику до світових лідерів до дій щодо боротьби з втратою біорізноманіття.

У доповіді Королівського ботанічного саду кажуть, що рослини мають величезні перспективи як ліки, паливо і продукти харчування. Однак можливість використовувати рослини й гриби для розв'язання глобальних проблем, як-от продовольча безпека і зміна клімату, досі недооцінюють.

Наслідки промислового забруднення поблизу російського Норильська набагато гірші, ніж вважалося раніше. Це показало найбільше в історії дослідження річних кілець дерев. Міжнародна група дослідників під керівництвом учених із Кембриджського університету об'єднала вимірювання ширини кільця й хімічного складу деревини на живих і мертвих деревах із характеристиками ґрунту і комп'ютерним моделюванням. Робота показала, що збиток, завданий десятиліттями видобутку нікелю й міді, також вплинув на глобальний вуглецевий цикл.

Зараз ви читаєте новину «40% рослин на планеті можуть зникнути - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути