вівторок, 12 вересня 2017 00:02

10 спостережень першої жінки-туристки космосу

Перша жінка-космічний турист азербайджанського походження Ануше Ансарі відзначає сьогодні 51 рік.

18 вересня 2006 року о 4:09 екіпаж у складі Михайла Тюріна, Майкла Лопес-Алегро і Ануше Ансарі стартував з космодрому Байконур. Вона провела на Міжнародній космічній станції 11 днів. За свій політ Ансарі заплатила тоді $20 млн.

Gazeta.ua зібрала 10 найцікавіших спостережень першої жінки-туристки у космосі.

1. Перебуваючи на борту міжнародної космічної станції, я дивилася на лінію, яка розділяє ніч і день на Землі. І раптом відчула себе вільною, я була щаслива по-справжньому. Тоді усвідомила, наскільки ми всі пов'язані один з одним. І нанесені чорнилом по папері кордони, які називають картами, не мають значення.

2. Думаю, нам потрібно відправити на орбіту наших лідерів, щоб вони зрозуміли дещо важливе. Ми всі живемо дуже близько один до одного. Ми повинні захищати наші ресурси, співпрацювати один з одним. Тому що, якщо щось почнеться валитися, ми всі загинемо.

Автор: Forbes.
  Ануше Ансарі: "Політ у космос – найкраще, що зі мною траплялося"
Ануше Ансарі: "Політ у космос – найкраще, що зі мною траплялося"

3. Моя підготовка зайняла приблизно рік, а за 6 місяців до польоту я почала інтенсивно тренувати свій організм, готувати його до серйозних навантажень. Треба розуміти, що хоча я й мала статус туриста, але це був справжнісінький політ у космос – зі мною був екіпаж професіоналів, вони вирушили на МКС для виконання місії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Сонці стався черговий сильний спалах

4. У моїх друзів був балкон, і я пам'ятаю, як я любила літо, тому що я могла стояти там і дивитися на нічне небо, зірки і уявляти собі інші світи, інопланетян, інших людей. І мені хотілося дізнатися, що ж там. Через це я захопилася зірками, астрономією, почала вивчати фізику. І чим більше я дізнавалася, тим більше хотіла потрапити туди.

5. Те, що найближчим часом зможуть запропонувати космічним туристам – це лише маленька подорож: ви пробудете в космосі 5–10 хвилин і повернетеся назад. Серйозної підготовки такий політ не вимагає – потрібні тільки гроші й бажання.

6. Найголовніше - політ в космос дав мені можливість подивитися на себе в іншому світлі, на свою сім'ю, оточення, відносини з людьми, заново розставити пріоритети. Тому що, коли ти дивишся на Землю з космосу, то перестаєш думати про дрібниці, ти мислиш глобально про все, що робиш. Ти ставиш собі питання: "Цікаво, якби люди, які воюють на Землі побачили те, що бачу я, вони б продовжили і далі вбивати один одного?".

7. Зараз я займаюся космосом тією мірою, якою можу допомогти – на волонтерських засадах подорожую світом і розповідаю про космос, який поки доступний далеко не кожному. Це не завдання NASA. Виключно власна ініціатива за підтримки місцевих організацій.

Автор: Forbes.
  2006 року американка іранського походження Ануше Ансарі стала першою жінкою, яка полетіла в космос як турист.
2006 року американка іранського походження Ануше Ансарі стала першою жінкою, яка полетіла в космос як турист.

8. Я знаю Ілона Маска. Ми познайомилися з ним ще до того, як він почав запускати свої ракети в космос. Він багато розповідав про своє бажання поселити людей за межами Землі. Особливо – про Марс. Сьогодні він активно займається розвитком SpaceX і робить усе, щоб його мрія стала ближчою до реальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали унікальний знімок галактики

9. У комп'ютерних технологіях динаміка визначається розвитком споживчого продукту, а в сфері космосу такого не буває. Не буває нової версії ракети кожні 6 місяців. Технології в космічній сфері прагнуть до зниження витрат, підвищення безпеки та дозволять сфері розвиватися більш швидкими темпами. Проблема польотів людини в космос, полягає не тільки в динаміці технологічного розвитку. Питання в тому, наскільки наше тіло зможе пристосуватися до польоту довгої тривалості.

10. Дуже нерозумно відмовлятися витрачати гроші на космічні розробки. Але як тільки комерційні компанії отримають можливість брати участь в космічних проектах, сфері не доведеться хвилюватися, чи затвердить Конгрес бюджети.

Зараз ви читаєте новину «10 спостережень першої жінки-туристки космосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути