На початку вересня відчутно подешевшали овочі борщового набору. Картоплю усіх популярних сортів у гурті продають по 5-6 грн/кг. У супермаркетах у роздріб її пропонують по 8-10 грн/кг. Торік в аналогічний період картоплю продавали від 8 до 15 грн/кг.
Порівняно з минулим роком істотно подешевшала цибуля. Кілограм коштує 4,5 грн. Знизилася вартість моркви та буряку. Їх продають по 7 і 4,4 грн/кг відповідно. Ще місяць тому ціна була вищою на 2 грн. Капуста коштує 5 грн/кг.
Водночас цього сезону дорогими залишаються помідори. Наприклад, 5-6 років тому помідор-сливку у вересні продавали по 3 грн/кг. Зараз - 11-13 грн. Рожеві та жовті томати коштують від 33 грн.
"Щороку ціни на помідори зростають. При цьому ми імпортуємо їх ще більше. За 7 місяців 2020 року з інших країн завезли майже 70 тисяч тонн — це обсяг імпорту 2019-го. В Україні через зміну клімату стає складно виростити томати товарного вигляду у відкритому ґрунті. Старі теплиці закриваються, а нових не будують, бо немає грошей", - говорить експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.
Закінчується сезон огірків. Тому овочі не найкращої якості в супермаркетах та на розкладках можна знайти по 26-30 грн/кг. У серпні ціна була на рівні 20 грн. Кабачки коштують 12,69 грн, баклажани – 12. Червоний болгарський перець продають від 74 грн.
Вересень 2020-го також відзначився найдорожчими яблуками за всю історію незалежної України. Порівняно з минулим роком ціни вищі щонайменше в 1,5 раза. Коштують 16-30 грн/кг.
"У Польщі яблука дешевші в 1,5 раза. Сусідня країна може збирати понад 4 мільйони тонн яблук. В Україні в найурожайніший 2018 рік зібрали 1,25 мільйона тонн", - пояснює Гетьман.
Порівняно з серпнем подешевшали кавуни. Ціна впала з 10 до 7-8 грн/кг. Дині в середньому продають по 15 грн/кг. Виноград кишмиш можна придбати від 35 грн. Кілограм персиків коштує 40 грн.
Столичні супермаркети пропонують придбати традиційний споживчий кошик за такими цінами:
Хліб білий пшеничний - 15,51 грн/600 г;
Хліб житній - 22,9 грн/кг;
Крупа гречана - 35,60 грн/кг;
Рис - 19 грн/кг;
Макарони - 19 грн/кг;
Цукор - 14,19 грн/кг;
Олія соняшникова - 25 грн/л;
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Улюблена крупа політиків: гречка може стати дефіцитом в Україні
Свиняча грудинка - 112,4 грн/кг, вирізка – 166 грн/кг;
Куряче стегно — 75 грн/кг, гомілка – 56 грн, філе - 94 грн;
Яловича вирізка - 184 грн/кг;
Сало - 129 грн/кг;
Ковбаса "Лікарська" - 156 грн/кг;
Скумбрія заморожена - 52,9 грн/кг;
Вершкове масло 72,4% - 45 грн/200 г;
Молоко 2,5% - 22 грн/л;
Сир твердий "Російський" - 175 грн/кг;
Яйця – 21 грн/десяток.
У січні–липні 2020 року серед переліку продуктів, які найбільше подорожчали, була гречка. Ціна зросла на 33,7%. За даними Держстату, кілограм коштував 37,2 грн. Водночас у січні 2019-го у магазинах гречку продавали по 16,3 грн/кг. Протягом року і до початку 2020-го крупа поступово дорожчала. Стрімко ціна зросла у березні - після запровадження карантину через поширення коронавірусу.
Коментарі