вівторок, 25 серпня 2020 11:00

Улюблена крупа політиків: гречка може стати дефіцитом в Україні

Цьогоріч в Україні посіяли мінімальну кількість гречки від необхідного продовольчого запасу: потрібно 150 тис. га, маємо 78 тис. Крім того, великого врожаю крупи не прогнозують. Тому є підстави говорити, що гречка зростатиме в ціні, розповів Gazeta.ua виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

Часто чуємо про стрибки цін на гречку. Крупа може дорожчати у кілька разів, потім різко дешевшати. З чим це пов'язано?

Досі громадяни не забули про стрімке подорожчання гречки 2016 року. Зараз розгортається нова хвиля підвищення вартості крупи. Це пов'язано з тим, що в Україні за останні 20 років у 10 разів зменшилися посівні площі під культурою. Їх продовжують скорочувати щороку. Тому відбулося зменшення виробництва гречки. Вона — нішева культура, яка має обмежений попит на світовому ринку. Українські агрохолдинги відмовилися від виробництва. Зараз гречку вирощують середні та невеликі підприємства. Але через цінові гойдалки ринок не прогнозований. За умови високих доходів цього року ніхто не гарантує виробникам, що вони не отримають ще більших збитків наступного. Водночас у нас відсутня державна політика з підтримки виробництва нішевих культур.

Автор: pixabay.com
  Сьогодні дешевий сегмент гречки - 30-35 грн/кг. Торік цю ж крупу продавали по 10-15 грн.
Сьогодні дешевий сегмент гречки - 30-35 грн/кг. Торік цю ж крупу продавали по 10-15 грн.

У чому секрет популярності? Адже про крупу згадують насамперед.

На підсвідомості українця гречка має найбільшу цінність серед усіх інших круп. Наприклад, політик, даруючи гречку, намагається сказати виборцю, що цінує і поважає його. З іншого боку, гречка - традиційний продукт. Коли крупа починає стрімко дорожчати, люди намагаються закупити її про запас. Так почуваються спокійніше.

Хто основний покупець гречки?

Це середній споживач, вихований на традиціях споживання гречки з дитинства. Він купуватиме її, незважаючи на цінові гойдалки. Щоправда, зростання ціни до понад 30 гривень за кілограм призвело до того, що об'єми продажів крупи скоротилися. Країна втрачає як гречкосіїв, так і споживачів гречки. Часто її замінюють дешевшими аналогами або новими незвичними для нас видами круп. Завжди залишаються традиційні макарони, перловка, рис, ячмінна крупа. Однак вони не можуть повноцінно замінити гречку. Вона не містить глютену, має підвишенний вміст рутину, працює як радіопротектор. Також корисна для хворих на діабет, бо тільки гречаний склад вуглеводню розкладається повільно з меншою кількістю цукрів. Особливо це стосується зеленої гречки.

Яку гречку українці переважно купують у магазинах — вітчизняну чи імпортну?

Останні три роки на український ринок масово потрапляла російська гречка. Її завозили через Казахстан і маркували як казахську. У Росії собівартість гречки була низькою, тому місцеві виробники поступово захоплювали наш ринок. Фактично цілеспрямовано вбивали цю галузь в Україні. Це один із елементів гібридної війни РФ з Україною.

Водночас з початку пандемії коронавірусу Росія та країни Євросоюзу запровадили обмеження на імпорт гречки, жита, льону, часнику, цибулі. Заборона діяла до 30 червня 2020 року. Поки її не продовжували. З іншого боку, перехідні запаси гречки, які Росія могла поставити на український ринок, закінчилися. Також у країни надзвичайно висока внутрішня ціна. Гуртові поставки в середньому пропонують по 25-28 гривень за кілограм. Це фактично як у нас. Тобто фінансові передумови, щоб завозити російську гречку в Україну, відсутні.

Крім Росії та Казахстану, крупу ще можемо поставляти з Польщі. Завозити гречку з Китаю не маємо можливості. Водночас у Китаї, Японії, Індії споживають зовсім інший вид крупи - гречка татарська. Ми їмо гречку звичайну. Використовуємо її насамперед як круп'яну культуру. На Сході переважно споживають вироби з гречаного борошна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літр меду коштує 300 грн: чому 2020-й став найгіршим для пасічників

На прилавках магазинів є фасована гречка, є можливість придбати на вагу. Ціна кожної упаковки різна. Від чого вона залежить?

Для кожної господині на першому місці смакові критерії гречки. Тому обрати найкращу можна тільки після того, як спробуєш. За останні три роки через ввезення в Україну великої кількості імпортної гречки якість крупи на прилавках магазинів погіршилася. Російська гречка не завжди відповідала державним стандартам, навіть за механічними показниками — мала зайві подрібнення, засмічення. Водночас крупа українського виробництва має набагато вищу якість. Треба орієнтуватися на торгові марки, які продають гречку вітчизняного виробництва. Насамперед це "Сквирянка", "Білоцерківський хлібопродукт".

Ціна крупи залежить від виду. Дорожче коштує, наприклад, зелена гречка, вирощена за органічними технологіями, чи продукція під марками, які ретельно стежать за якістю. Сьогодні дешевий сегмент гречки - 30-35 гривень за кілограм. Торік цю ж крупу продавали по 10-15 гривень. Треба розуміти, що це російська продукція.

У січні–липні 2020 року серед переліку продуктів, які найбільше подорожчали, була гречка. Ціна зросла на 33,7%. За даними Держстату, кілограм коштував 37,2 грн. Водночас у січні 2019-го у магазинах гречку продавали по 16,3 грн/кг. Протягом року і до початку 2020-го крупа поступово дорожчала. Стрімко ціна зросла у березні - після запровадження карантину через поширення коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Улюблена крупа політиків: гречка може стати дефіцитом в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути