Голова Національного банку стверджує, що зниження інфляційного тиску забезпечили злагоджені дії центробанку і Кабінету міністрів.
Про це повідомляє Економічна правда.
"Другий місяць поспіль спостерігається суттєве зниження загального рівня споживчих цін в Україні", - наголошується в заяві голови НБУ Сергія Арбузова.
"Безумовно, зниження рівня споживчих цін певною мірою зумовлене і сезонним фактором урожаю. Водночас, наші розрахунки доводять, що найбільше здешевленню продуктів харчування сприяли злагоджені дії НБУ та уряду", - зазначив Арбузов.
За його словами, Нацбанк забезпечив зниження інфляційного тиску від надлишкової ліквідності, що існувала у банківській системі.
"Адже відомо, що зайві гроші в економіці, в кінцевому підсумку призводять до подорожчання широкої номенклатури споживчих товарів. І саме кроки НБУ дали змогу скоротити інфляцію попиту", - наголосив голова регулятора.
В повідомленні зазначається, що на поліпшення інфляційної ситуації працювала і стабільність курсу гривні.
"Уряд, у свою чергу, стримував так звану структурну інфляцію. Тобто ту, яка виникає за рахунок невиробничих витрат бізнесу і населення", - зауважив голова центробанку.
Коментарі