понеділок, 30 березня 2020 18:08

Змінили кваліфікацію: карантин змусив заробітчан поміняти заводи на служби доставки

Змінили кваліфікацію: карантин змусив заробітчан поміняти заводи на служби доставки
У Польщі суттєво потребують наших заробітчан у сфері доставки та на фасуванні продукції pixabay.com

У Польщі найбільше постраждала сфера готельно-ресторанного бізнесу, тому що повністю закрилася туристична галузь і сфера торгівлі, де був контакт із людьми. Але зросла потреба в наших працівниках на складах і службах доставки. Про це Gazeta.ua розповів Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування.

"Потреба українців у Польщі дуже велика. Беруть на роботу навіть тих, хто допрацьовує останній місяць по біометриці. Також є компанії, що почали безкоштовно робити карти побиту для українців, аби вони довше тут залишалися. Після закінчення карантину попит на таких працівників буде великий. Зараз шукають людей на фасування, пакування і відправку продукції", - каже Василь Воскобойник.

Більшість заробітчан перекваліфікувалися і на час карантину змінили роботу.

"До карантину працював у магазині побутової техніки, викладав товар на полиці. Відколи крамниці закрили, залишився без роботи. Але всього на два дні. Коли йшов по продукти - помітив, що у службу uber eats набирають людей на доставку продуктів та їжі з ресторанів. Вимагали медичну книжку та зробили експрес-тест на наявність хвороби. Працюю з 7-ї ранку до 10-ї вечора. За привезення замовлення додатково сплачують 30 гривень. Іноді клієнти дають ще чайові зверху. В день виходить непогана сума, до 1500, іноді до 2 тисяч гривень. Це і є моя зарплата", - каже Сергій Левченко з Варшави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали бізнес, що найбільше постраждає під час карантину

У Польщі закрилися заводи, що виготовляли автомобільне обладнання, заводи електроніки, автомобільні компанії, залежні від деталей з Італії, та будівельна сфера.

"Мій куратор – киянин Богдан, який уклав договір на проживання з хостелами і договір на роботу із заводом. Він оплачував це все з різниці, яку платив завод йому на фірму та яку віддавав нам за роботу. Коли завод став, нас вигнали з хостелів, бо вони неоплачені і змушені були закритися на карантин. Хто запанікував, поїхав додому. Я ж серед знайомих знайшов роботу на продуктовому складі, підселився в квартиру до таких же заробітчан. Працюємо багато, бо попит на продукти значно зріс", - додає Володимр Гурбенко, який зараз живе у Лодзі.

900 тисяч українців працюють у Польщі. Такі дані Департаменту економічного аналізу Національного банку Польщі на кінець 2019 року. В Нацбанку вважають, що середній працівник з України працює в Польщі майже сім місяців.

Зараз ви читаєте новину «Змінили кваліфікацію: карантин змусив заробітчан поміняти заводи на служби доставки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути