понеділок, 30 березня 2020 12:41

Назвали бізнес, який найбільше постраждає під час карантину

Назвали бізнес, який найбільше постраждає під час карантину
Підприємства, які займались квітковим бізнесом, постраждають найбільше під час кризи pixabay.com

Квітковий бізнес найбільше постраждає під час карантину. З одного боку припинені поставки з-за кордону. А фірми заплатили наперед за товар. З другого – попиту на українські квіти з теплиць також немає. Виробники їх зрізають і викидають. Про це розповів Gazeta.ua Артем Березенко, який займається оптовими поставками квітів до України.

"У Нідерландах започаткували акцію: не купи туалетний папір, а купи квіти близьким. Зараз сезон тюльпанів. У торговельних павільйонах безліч різноманітних квітів, але попит на них впав на 80 відсотків. До того ж ця країна постачає квіти у понад 50 країн світу. Поставки квітів припинилися повністю. Вони знищують продукцію і дивитися на це боляче", - каже Артем.

В Україні найбільше квітів вирощують у теплицях поблизу Києва. Під троянду віддані майже 22 га землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мери звернулися до Зеленського

"Ситуація з квітами в Україні більш плачевна, ніж у Нідерландах. Наш ринок на 90 відсотків зосереджений всередині країни. Кількість відвантажених квітів впала вдесятеро. Попит значно зменшився. За 20 років роботи ми з таким не зіштовхувалися. Більшість квітів, які вже розквітли, будуть знищені. В них дуже обмежений термін зберігання і відсутній ринок збуту. Зараз стоїть питання врятувати квіти, які є. Їх дуже важко підтримати в нормальному стані за умов тотальної збитковості. Скільки ми зможемо протриматися в таких умовах, складно сказати. Все залежить від того, наскільки будуть продовжені карантинні міри", - каже комерційний директор компанії з вирощування квітів Віктор Федоренко.

Магазини та компанії з оформлення квітів теж у глибокій кризі. Не рятує навіть безкоштовна доставка букетів.

"Люди не ходять в гості й не замовляють букетів. Є лише поодинокі замовлення. Нам довелося скоротити двох флористів і продавця. Більшість продукції замовляємо тільки на оперативне виконання замовлень. Чи відновиться наша галузь після карантину, сказати важко. Найближчі кілька місяців людям буде не до квітів. Моя компанія працює в мінус. Можливо доведеться звільнити магазин, що орендую. Не витягнемо по фінансах", - говорить власниця одеського магазину "Квіти люкс" Олена Фролова.

Під час карантину українцям, які втратили роботу, допомогу по безробіттю нараховуватимуть із 1-го дня реєстрації у Службі зайнятості. Раніше виплати нараховували з 7-го дня.

Зараз ви читаєте новину «Назвали бізнес, який найбільше постраждає під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути