середа, 06 лютого 2019 12:51

Зменшили темпи: як змінилися ціни у січні

Зменшили темпи: як змінилися ціни у січні
У січні подешевшали яйця, куряче філе, кисломолочний сир і соняшникова олія. Не змінилася ціна на курячу тушку, гречку, манку і ячмінну крупу. Фото: agravery.com

У січні ціни на продукти зросли значно менше, ніж попередні роки. Водночас подорожчало 70% соціального кошику.

"Найбільше додали овочі. Капуста подорожчала на 30%, картопля – на 27%, цибуля – на 25%, буряк – на 13%, морква – на 5%", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

На 2% подорожчали яблука, на 1,5% - борошно. Сало, рис і макарони додали трохи більше 1%, свинина й морожена риба – 1%. Пшеничний хліб з борошна першого та вищого ґатунку, житній хліб, батон, пшоно, яловичина, варена ковбаса, сметана, молоко та цукор подорожчали менш, ніж на 1%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дешева гречка і дороге пшоно: скільки коштують крупи в Україні

За його словами, стрімке подорожчання овочів зміниться поступовим падінням ціни.

"Водночас у січні подешевшали яйця, куряче філе, кисломолочний сир і соняшникова олія. Не змінилася ціна на курячу тушку, гречку, манку і ячмінну крупу. Укріплення гривні, падіння вартості палива, незначне підвищення мінімальної зарплати, низька купівельна спроможність українців та рівень цін, який вже вищий за європейські, створили умови, коли продукти зросли в ціні помірно", - підсумував експерт.

Молочні продукти будуть потрошки додавати. Питання в тому, чи матиме попит вітчизняне вершкове масло за кордоном. Якщо так, то ціна на нього буде зростати. Якщо попит на молочку буде незначним, то вона подорожчає на рівні інфляції - 9-10%.

Зараз ви читаєте новину «Зменшили темпи: як змінилися ціни у січні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути