Ексклюзиви
четвер, 26 липня 2012 09:20

Зернотрейдери призупинили закупівлі українського зерна

Зернотрейдери призупинили закупівлі українського зерна
Микола Присяжнюк: Україна експортувала в липні всього 950 тияч тонн зерна. Фото: panorama.pl.ua

Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявив, що зовнішні споживачі знизили закупівлі українського зерна.

"На жаль, на сьогоднішній день Україна експортувала в липні всього 950 тияч тонн проти 2 мільйонів тонн в червні. Зовнішні споживачі у зв'язку з різким зростанням цін на зерно призупинили його закупівлю, щоб проаналізувати ситуацію на ринку", - повідомив він.

Як пише "Комерсант-Україна" у публікації "Зерно не сходить з місця", в липні ціни на пшеницю в Україні досягли максимуму за останній рік - тільки за минулий місяць її внутрішня вартість зросла на 13,5%, до $238/тонна (з ПДВ), експортна - на 17,4%, до $310/тонна (FOB Чорне море). Внутрішня ціна на кукурудзу підвищилася на 8,4%, до $201/тонна, експортна - на 14%, до $278/тонна.

Подорожчання зерна в Україні - наслідок триваючого протягом останнього місяця ралі цін на пшеницю і кукурудзу на Чиказькій товарній біржі, обумовленого несприятливими погодними умовами в основних країнах-експортерах зернових, у першу чергу в США. З середини червня вересневий ф'ючерс на пшеницю виріс на 34% (до $9,4 за бушель; близько $345/тонна), на кукурудзу - на 38% (до $8,2 за бушель; $323/тонна).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров запропонував підкріпити китайський кредит на $3,6 мільярда держгарантіями

На сьогоднішній день основні країни-імпортери зернових культур з України купують лише те, в чому сильно потребують, розповів топ-менеджер однієї з найбільших міжнародних компаній-експортерів зернових з України. Зокрема, співрозмовник зазначив, що такі великі споживачі українських зернових, як Єгипет, Саудівська Аравія, Ірак і Йорданія, кілька разів переносили тендери на купівлю зерна.

Ситуація з відновленням попиту на зернові культури вирішиться протягом наступних 10-14 днів, коли стане зрозуміло, яким буде урожай в Чорноморському регіоні. Це може скоригувати ціни. Нагадаємо, на Чорноморський регіон припадає понад 20% з 140 млн тонн пшениці, які щорічно експортуються по всьому світу. Це дозволяє регіону займати друге місце з експорту зерна в світі після США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ думає, що обмеження розрахунків готівкою не вплине на комфорт покупців

Українські аграрії та зернотрейдери зараз також не поспішають укладати контракти, розповідає голова Аграрного союзу України Геннадій Новиков.

"Аграрії вважають, що ціни ще не досягли свого піку, а трейдери не хочуть переплачувати, вважаючи, що вони перегріті", - зазначив він.

Нагадаємо, з урахуванням перехідних запасів урожаю минулого року і чекаючи виробництво в поточному році на рівні 45-46 млн тонн Україна зможе поставити на зовнішні ринки 20-21 млн тонн зерна, повністю забезпечивши при цьому внутрішні потреби, повідомляв раніше Присяжнюк.

Зараз ви читаєте новину «Зернотрейдери призупинили закупівлі українського зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути