Ексклюзиви
понеділок, 16 січня 2012 21:32

Зекономити 6 мільярдів "кубів" газу завдяки вугіллю не вдасться - експерт

Зекономити 6 мільярдів "кубів" газу завдяки вугіллю не вдасться - експерт

Переведення українських ТЕЦ на вугілля для економії споживання природного газу є правильним, але запізнілим кроком.

Таку думку висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у ефірі "Ера FM".

"Мова йшла про використання вугілля у сфері комунальної енергетики. Цим уряд напряму підтвердив, що основна проблема не у стані промисловості за високої ціни на російський газ, а саме у тому, що він не хоче підвищувати тарифи для споживачів і не хоче, щоб дорожчала теплова енергія", - сказав він.

За його словами, цей шлях не дозволить цього року зекономити заплановані 6 млрд куб. м газу.

"Це, звичайно, правильний шлях, але ним треба було йти років 10 тому. Одноразово змінити обладнання на всіх ТЕЦ, де використовується газ, на використання водно-вугільної суміші, на мою думку, неможливо упродовж року - це величезні кошти. Якщо не буде нормальних тарифів, ніхто з інвесторів не піде грати в цю гру, адже має гарантувати собі повернення коштів. Тому я думаю, що це питання наступних років, і плани Міненерго зменшити обсяги споживання газу у поточному році на 6 мільярдів кубометрів у цій сфері нереалістичні", - зауважив Марунич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінфін звітує: Державний та гарантований борг зменшився до 36% ВВП

"Що буде далі - побачимо. Якщо прийдуть інвестиції, будуть замінені котли, то ми, звичайно, зможемо перейти на новітні технології. Але задумайтесь: якщо топити вугіллям, що буде у Києві на вікнах депутатів на Печерську? На мою думку, Київ навряд чи перейде на вугілля у найближчі 5-10 років", - додав експерт.

Нагадаємо, сьогодні міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко повідомив, що Україна планує перевести усі ТЕЦ на вугілля, що дозволить економити близько 6 млрд куб. м газу на рік.

Він зазначив, що для реалізації цієї програми необхідно ухвалити закон, що дозволяє приватизацію ТЕЦ і передачу їх у концесію.

Зараз ви читаєте новину «Зекономити 6 мільярдів "кубів" газу завдяки вугіллю не вдасться - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути