четвер, 12 листопада 2020 14:54

Заступник мінцифри Борняков розповів про концепцію GIG-працівника у рамках проєкту Дія Сity

Заступник мінцифри Борняков розповів про концепцію GIG-працівника у рамках проєкту Дія Сity
Модель працевлаштування GIG не передбачає збільшення податкового навантаження і водночас є гнучкою альтернативою системі працевлаштування через модель ФОПів

Міністерство цифрової трансформації України розробило проєкт Дія Сity, який являє собою особливий правовий режим для розвитку IT-індустрії. У рамках Дія Сity пропонується запровадити концепцію GIG-працівника, яка відповідає кращим світовим практикам працевлаштування.

Про це розповів заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков у авторській колонці на "Цензор.НЕТ".

"Дія City об'єднує в собі найефективніші світові практики працевлаштування, що існують на сьогодні. Їх симбіоз та адаптація до українських реалій сформували концепцію GIG-працівника, що дає ІТ-компаніям можливість отримати насправді гнучкі умови роботи. Водночас бюджет країни отримає податки, що відповідають податкам ФОП. Таким чином ми досягаємо win-win результату для всіх учасників процесу", - підкреслює Борняков.

При розробці моделі працевлаштування GIG авторами проєкту Дія Сity був проаналізований провідний світовий досвід.

Модель працевлаштування GIG не передбачає збільшення податкового навантаження і водночас є гнучкою альтернативою системі працевлаштування через модель ФОПів.

"Фактично, ця система є альтернативною до системи ФОП, що історично зайняла істотну частку в розподілі праці та економіці країни в цілому. Податок на доходи фізичних осіб складе 5%, а єдиний соціальний внесок у 22% буде стягуватися з мінімальної зарплати (або ж бази доходу, яку самостійно визначить GIG-працівник). Ставка військового збору у проєкті не переглядається, вона залишається незмінною – 1,5%. Тобто, загальне навантаження на працівника складатиме 6,5 % з доходу працівника та 1100 грн (як мінімальний ЄСВ).

Крім гнучкості, властивої цивільно-правовим договорам, IT-компанії матимуть змогу використовувати наступні бізнес-інструменти: договори про уникнення конкуренції, непереманювання. Правова концепція Non-compete agreement на максимальний строк до 1 року передбачатиме компенсацію (не менше 25% місячної винагороди до звільнення) за утримання особою від вчинення дій, що можуть спричинити шкоду компанії, в якій він працює. Також Non-compete agreement є елементом адаптації українського законодавства до поточних реалій функціонування світової ІТ-індустрії", - заявляє Борняков.

Очікується, що до кінця 2020 року Верховна Рада прийме законопроєкти, які необхідні для запуску Дія City. На початку листопада у парламенті було зареєстровано законопроєкт "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", який стане основою для запуску Дія City.

Зараз ви читаєте новину «Заступник мінцифри Борняков розповів про концепцію GIG-працівника у рамках проєкту Дія Сity». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути