Ексклюзиви
четвер, 17 березня 2011 17:11

Заробити на світовій продовольчій кризі Україна не зможе - експерт

Заробити на світовій продовольчій кризі Україна не зможе - експерт

Україна не зможе піднятися через продовольчу кризу, яка прийде через нещодавні кризові явища у світі.

Таку думку висловив виконавчий директор Центру соціальних досліджень "Софія" Володимир Лупацій.

"У нас дуже часто говорять, що Україна може піднятися на світовій продовольчій кризі. Я думаю, що це не зовсім адекватна постановка питання, оскільки разом зі зростанням цін на продовольство в світі, будуть рости і інвестиції в АПК у тих розвинених країнах, які раніше воліли імпортувати продовольство і не вкладати кошти у свій власний АПК. Це не означає, що вони були не в змозі забезпечувати себе продовольством, але зараз вони будуть інвестувати у свої АПК", - зазначив він.

За словами Лупація, Україна не може вигравати просто за рахунок цінової кон'юнктури, оскільки все одно постане питання про ефективність, технологічного забезпечення нашого АПК, які на зараз залишають бажати кращого.

"Це вирок для системи, яка склалася за останні 10-15 років в Україні, а саме диспропорційній моделі, яка орієнтувалася виключно на експорт. У нас діє двухсекторна модель економіки: експортні галузі розвиваються окремо, а внутрішній ринок задовольняється за залишковим принципом. У нас немає інвестицій у людський капітал і в потенціал, пов'язаний з кваліфікацією людей. Це і є проблема", - повідомив виконавчий директор ЦСД "Софія".

На його думку, надалі зовні для нашої країни будуть виникати стимули для того, щоб реабілітувати ідеологію самостійного розвитку, або опору на власний потенціал.

"Йдеться про изоціоналізм, йдеться про використання власного потенціалу, а не просто ціновому русі", - зазначив Лупацій.

При цьому експерт вважає, що Україна дійсно здатна повністю забезпечити свої потреби в продовольстві.

Зараз ви читаєте новину «Заробити на світовій продовольчій кризі Україна не зможе - експерт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути