Ексклюзиви
пʼятниця, 21 квітня 2017 10:33

Заробітчан змусили складати іспит з російської мови

Заробітчан змусили складати іспит з російської мови
П'ятий рік мігранти в Росії здають іспити з російської мови. ФОТО: РБК-Україна

"Логіка Володимира Путіна зрозуміла - в Росії багато приїжджих з Кавказу і Середньої Азії, які погано володіють мовою. Нам у цьому плані навіть можна повчитися. Тепер Росія перевірятиме знання мови у трудових мігрантів, а у нас іспит з української не складають навіть держслужбовці перед влаштуванням на роботу", - говорить Михайло Ратушний, глава Української всесвітньої координаційної ради.

21 квітня 2012 року в Росії опублікували закон, підписаний Володимиром Путіним, який зобов'язує трудових мігрантів складати іспити на знання російської мови. Винятком є висококваліфіковані фахівці й іноземці, які отримали атестат про освіту радянського зразка, виданий до 1 вересня 1991 року.

Іноземці, які хочуть отримати вид на проживання в Росії чи на роботу, повинні підтвердити володіння російською мовою, знання історії та основ законодавства РФ.

Спочатку мігранти складають відповідний іспит у російських освітніх організаціях. Потім їм видають документ-підтвердження - сертифікат державного зразка про освіту. Відомості вносять до спеціального реєстру. Термін дії документа - 5 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки грошей надсилають в Україну заробітчани

"Цей закон мало хто виконує. Переважно мігранти працюють і живуть в Росії нелегально. З десяти проходять тести десь троє. Екзамени здають в освітніх установах або кабінетах при міграційних службах. Для українців це не важко. Російська мова для нас - звичайне діло", - розповів заробітчанин. Ім′я не називає. 5 років працює різноробочим у російській родині.

У Росії працює до 40% усіх трудових мігрантів з України. РФ разом із Польщею залишається країною, яку найчастіше відвідують співвітчизники. За даними міграційної служби Росії, на її території перебуває 2,1 млн українців працездатного віку.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчан змусили складати іспит з російської мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути