пʼятниця, 14 травня 2021 14:57

Запровадили державне регулювання цін на бензин і дизпальне

Запровадили державне регулювання цін на бензин і дизпальне
Середня ціна дизельного палива на травень повинна бути 27,89 грн/л, бензинів - 30,22 грн/л. Фото: Олена Луценко

14 травня Кабмін запровадив державне регулювання роздрібних цін на бензин і дизельне пальне в Україні.

Середня ціна дизельного пального на травень має бути 27,89 грн за літр, бензинів - 30,22 грн за літр.

На засіданні уряду сьогодні внесли зміни до карантинної постанови №1236 від 9 грудня 2020 року. На період дії карантину встановили межові рівні торговельної надбавки до середньої ціни. На дизельне пальне - не більш ніж 7 грн за літр, на бензин - не більш ніж 5 грн за літр.

Середня вартість дизпального й бензину, з урахуванням акцизного податку й ПДВ, має розраховуватися на підставі даних Platts CIF NWE за попередній календарний місяць/декаду. Розрахунки робитиме "Нафтогаз України" і надаватиме їх Мінекономіки.

Бензини марок А-92, А-95 і дизпальне внесли до переліку соціально значущих товарів.

Кабмін запровадив декларування на зростання роздрібних цін на бензин і дизельне на 1% і більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У вас достатньо повноважень". Гетманцев на комітеті закликав керівництво ДФС і ДПС припинити злочинну діяльність на ринку пального

"Бензини марок А-92, А-95 і дизпальне й так були соціальними - непересічним товаром, без якого не можна обійтися. Це просто затвердили. А от за тими санкціями щодо декларування не можна регулювати й впливати на такі речі. Ринкові механізми завжди найкорисніші як для кінцевого споживача, так і для розвитку ринку. Але коли є зависокі ціни, я за автомобілістів і за Україну загалом. Ціни зараз на своєму піку й переважно через те, що у світі нафта дуже подорожчала. Тому українські мережі АЗС також підіймають вартість. Кілька разів підіймалися у квітні, у травні. Від початку цього року тенденція погана: у нас дорожчає пальне на заправках", - розповів Gazeta.ua аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

Нафта - один із головних індикаторів цін. Від початку травня ціна нижче $68 за барель не опускалася. 5 травня вартість досягла позначки 70. Це для нашого ринку погано, бо все автоматично дорожчає - і бензин, і дизель. Після тривалих свят ціни то підіймалися, то опускалися.

Зараз ви читаєте новину «Запровадили державне регулювання цін на бензин і дизпальне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути