середа, 12 травня 2021 12:58

Ціни на заправках б'ють рекорди: експерт пояснив чому

Ціни на заправках б'ють рекорди: експерт пояснив чому
Зараз бензин А-95 в Україні продають по 28,76 грн. Дизпальне коштує 27,93 грн. Фото: Олена Луценко

Бензин та дизтопливо завжди були соціальними товарами, бо без них не можна обійтися. Тепер уряд це затвердив своєю постановою, розповів Gazeta.ua аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

"Тут є плюси і мінуси. З одного боку, державі не можна регулювати та впливати на такі речі. Ринкові механізми завжди корисніші як для кінцевого споживача, так і для розвитку самого ринку. А з іншого - коли є зависокі ціни, то потрібно якось на це впливати. Думаю, ця постанова недовго протримається, її скасують. Хороша новина в тому, що це призведе до діалогу бізнесу та влади. Постанова влучно вийшла, бо ціни зараз на своєму піку. Переважно через те, що в світі нафта подорожчала й українські мережі АЗС також піднімають ціни", - говорить Олександр Сіренко.

Пальне в Україні дорожчає від початку року, зазначив експерт.

"Нафта - один із головних індикаторів. Від початку травня ціна нижче 68 доларів за барель не опускалася. 5 травня вартість досягла відмітки 70. Це для нашого ринку погано, бо все автоматично дорожчає - і бензин, і дизель. Після довгих свят ціни то піднімалися, то опускалися. Це говорить про те, що ресурсу достатньо. Немає такого дефіциту, щоб компанії тільки піднімали ціну. Ті, хто хотів продати, навіть за умови високих котирувань нафти, учора знижували ціни", - каже він.

Кожен уряд намагається знаходити діалог із ринком нафтопродуктів, додав Олександр Сіренко.

"На ринку є тіньовий сегмент. Можливо, постанова буде приводом, щоб із ним розібратися. Про зміну цін тепер треба буде попереджати заздалегідь, значить вони не зможуть дотримуватися постанови. Я не знаю, хто буде арбітром. У нас моніторять ціни приватні компанії. Ми, наприклад, щодня обдзвонюємо майже тисячу підприємств, щоб дізнатися, за якими цінах хто працює. А в держави немає таких організацій", - зауважив експерт.

Зараз бензин А-95 в Україні продають по 28,76 грн. Дизпальне коштує 27,93 грн. На початку квітня бензин А-95 коштував 28,68, дизпальне - 27,72 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У вас достатньо повноважень". Гетманцев на комітеті закликав керівництво ДФС і ДПС припинити злочинну діяльність на ринку палива

"В Україні працюють близько 7 тисяч заправок. Групі "Приват" належить 1,5 тисячі. Вони цього року чотири рази підвищували ціну. А останні 40 днів вартість не міняли", - підсумував Сіренко.

Кабмін запровади декларування на зростання роздрібних цін на бензин і дизельне паливо. Бензини марок А-92 і А-95 та дизпаливо внесли до переліку соціально значущих товарів. Тепер про підвищення цін на 1% і більше мережі АЗС мають попереджати за 20 днів. Відповідна постанова з'явилася на сайті уряду 11 травня.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на заправках б'ють рекорди: експерт пояснив чому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути