Ексклюзиви
четвер, 26 березня 2020 09:42

Закриття заправок і підвищення цін на газ та бензин – експерт зробив невтішний прогноз

Закриття заправок і підвищення цін на газ та бензин – експерт зробив невтішний прогноз
Бензин і газ подорожчають найближчими тижнями pixabay.com

Найближчим часом бензин може подорожчати через те, що попит на нього знизився. Експерти впевнені, що, незважаючи на карантин, паливом всі АЗС будуть забезпечені. Його і раніше вистачало, а тепер, у зв'язку з офіційно визнаним нашим урядом форс-мажором, імпортери будуть відмовлятися від поставок за довгими договорами.

"Незалежно від того, скільки палива продала АЗС за день, її накладні витрати (зарплата співробітників, оплата оренди землі, витрати на електроенергію, воду і т.д.) однакові, – пояснює заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. - Це так звані постійні витрати, частка яких в кожному літрі тим менше, чим більше реалізовано палива. І навпаки. Тому, щоб не працювати в збиток, роздріб почне підвищувати маржу, незважаючи на зниження ціни нафти і нафтопродуктів, щоб вийти хоча б в нуль".

Директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн очікує, що через зниження споживання незабаром почнуть закриватися АЗС з малими обсягами продажів.

"Таких, думаю, 25% мінімум, - оцінив Сергій Куюн. - Ще 10-15% АЗС – у групі ризику. Наприклад, який сенс в роботі прикордонних станцій, якщо кордон закрився, а місцеве населення, яке жило в основному за рахунок човникових поїздок, майже перестало використовувати паливо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розширили види діяльності, що можуть працювати під час карантину

До діючих роздрібних цін розраховане зниження має скласти 10-15%. Продажі по всіх мережах вже провалилися на 20%. Ситуація погіршується з кожним днем і до квітня це буде більше 30%. Паралельно зростають витрати на експлуатацію АЗС: Індивідуальна доставка співробітників на робоче місце, забезпечення засобами захисту, нескінченна дезінфекція приміщень, інші "карантинні" заходи. І до всього-зниження виручки в кафе і магазинах.

"Іншими словами, постійні витрати залишаються, до них додаються чималі "карантинні", і при цьому доходи падають. Як зберегти бізнес? Відповідь універсальна для будь – якого бізнесу-тільки за рахунок збільшення націнки. Якщо березневий потенціал зниження з'їла девальвація, то сьогодні економіку АЗС вже щосили з'їдає крах продажів. Особисто я бачу, що цінова стабільність буде дуже непоганим варіантом в даній ситуації, вже точно краще, ніж зростання, як на інші товари. Якщо вдасться зупинити просаджування гривні, думаю, невелике зниження стане більш вірогідним. У доларовому еквіваленті падіння буде в будь – якому випадку", - підсумував Сергій Куюн.

З газом взагалі особлива ситуація – на ньому АЗС заробляють мінімум: за оцінкою аналітика ринку скрапленого газу Артема Куюна, з двох гривень маржі на літрі – 70-80 коп.це накладні витрати, а 1 гривня-знижка, яку дають практично всі мережі.

"Тому не виключаю, що ціни в роздробі на газ можуть підрости вже наступного тижня – зазначив Артем Куюн. - Але нерівномірно, все залежатиме від регіону і виду заправок. Якщо це монопаливні заправки-їх, швидше за все, чекає закриття в разі достатньої конкуренції, або зростання цін, якщо така заправка, умовно кажучи, одна на три села десь в глибинці"

В уряді продовжили карантин ще на місяць до 24 квітня. Також розширили режим надзвичайної ситуації на територію всієї України. Так намагаються уникнути швидкого поширення коронавірусу серед населення.

Зараз ви читаєте новину «Закриття заправок і підвищення цін на газ та бензин – експерт зробив невтішний прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути