середа, 11 листопада 2020 10:19

Закриття бізнесів і друк грошей: Милованов пояснив позицію

Закриття бізнесів і друк грошей: Милованов пояснив позицію
Милованов пропонує збільшити дефіцит бюджету. Фото: unsplash

Пропозиція друкувати гроші стосується виключно 2 тижнів локдауну.

Так пояснив свою позицію колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов у Facebook.

"Уряд пропонує ввести локдаун вихідного дня, тобто наполовину локдаун. Моя позиція - ввести набагато жорсткіші обмеження, але на набагато коротший час - 2-4 тижні. Для того, щоб збити швидкість розповсюдження захворювання. Замість того, щоб давати пожежі потрохи горіти і розгоратися, її треба жорстко погасити і жити нормально", - пише Милованов.

Коли в ефірі одного з телеканалів ексміністра запитали, що робити з бізнесом, він порадив його закрити на кілька тижнів та компенсувати витрати з держбюджету.

"Це означає, що дефіцит бюджету потрібно збільшити. Але тільки на 2-4 тижні. На жаль, ситуація така, що бюджетний дефіцит зараз досить високий, подобається це нам чи ні. Ніхто правду не каже. Але в якійсь формі гроші потрібно буде "надрукувати". МВФ швидко не буде, а отже, треба шукати канали фінансування", - розмірковує ексміністр економіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інвестпривабливість України падає: що непокоїть іноземних інвесторів

Він пропонує кілька каналів отримання коштів.

"Це можуть бути резерви Нацбанку. Або можна по максимуму витиснути грошей із державних підприємств, з податків, зменшувати видатки державного бюджету", - каже Милованов.

З його слів, краще, щоб локдаун був короткий, жорсткий, але з підтримкою для бізнесу на ці 2-3 тижні.

"Насправді йшлося не про друк грошей, а про фінансування цих 4 тижнів локдауну. Емісія в якійсь формі відбувається постійно. Звичайно, якщо її взяти за концепцію і сказати, що ми будемо фінансувати дефіцит бюджету в 700 млрд запозичень через друк грошей - усе розвалиться, буде криза. Але якщо потрібно знайти гроші для фінансування короткого жорсткого локдауну, на мою думку, це буде виправданим. Такий масштаб друку грошей додасть 0,5% до інфляції", - резюмував ексміністр.

Державний бюджет України за січень - вересень 2020 року зведений із дефіцитом 81,725 млрд грн. Дефіцит загального фонду становив 93,59 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Закриття бізнесів і друк грошей: Милованов пояснив позицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути