понеділок, 09 листопада 2020 16:32

Інвестпривабливість України падає: що непокоїть іноземних інвесторів

Інвестпривабливість України падає: що непокоїть іноземних інвесторів
Вперше за п'ять років, антирейтинг очолила недовіра до судової системи. Фото: pexels.com

Майже половина (48%) опитаних іноземних інвесторів відмічають зниження інвестиційної привабливості України. 42% не вбачають суттєвих змін. Та лише 9% бачать покращення.

Вперше за п'ять років, антирейтинг перешкод для іноземних інвестицій очолила недовіра до судової системи. Лідером попередніх років була широко розповсюджена корупція, яка наразі посіла друге місце, згідно з результатами п'ятого щорічного опитування іноземних інвесторів, яке Європейська Бізнес Асоціація, Dragon Capital та Центр економічної стратегії провели наприкінці жовтня цього року.

Третє місце посідає монополізація ринків та захоплення влади олігархами. Також, стратегічним інвесторам суттєво перешкоджає обтяжливе та мінливе законодавство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зовнішня торгівля України впала на 10%

Як стратегічні, так і портфельні інвестори поділяють думку, що ефективна боротьба з корупцією матиме найбільший сприятливий влив на інвестиційний клімат України. Серед інших важливих факторів - перезапуск судової системи та призначення на ключові позиції реформаторів з високою репутацією.

Інвестори вважають, що дефолт за державними запозиченнями буде найбільшою загрозою для інвестиційного клімату. На думку стратегічних інвесторів, загрозу становить м'яка бюджетна та монетарна політика, яка несе ризики для макроекономічної стабільності.

Портфельні інвестори найсуттєвішою перешкодою після дефолту вважають неспроможність досягти домовленості з МВФ.

Водночас, якщо введуть повторний локдаун, 47% стратегічних інвесторів, які вже працюють в Україні, зазначили, що не змінять свої інвестиційні плани. 27% знизять або зупинять інвестиції.

У податковому комітеті зазначили, що 2021 року Україна зможе уникнути дефолту завдяки переговорам з МВФ.

Зараз ви читаєте новину «Інвестпривабливість України падає: що непокоїть іноземних інвесторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути