вівторок, 21 квітня 2020 10:38

Закордонних відпусток не буде: українцям пояснили, що робити з проплаченими путівками

Закордонних відпусток не буде: українцям пояснили, що робити з проплаченими путівками
Цього літа українці можуть залишитися без подорожей за кордон pixabay.com

Цього літа українці можуть залишитися без подорожей за кордон. Після пандемії коронавірусу країни почнуть пускати туристів в останню чергу. І досі не ясно, коли влада почне відкривати кордони.

"Євросоюз збирається синхронно відкривати кордони і це буде залежати не від однієї країни - Італії чи Болгарії. В Туреччині зараз теж карантин, і дуже малоймовірно, що країна в червні відкриє кордон і прийматиме туристів. Так само й інші популярні напрямки", - говорить Володимир Царук, директор Центру розвитку туризму України.

Європейська комісія нещодавно опублікувала дорожню карту зі зняття карантину. Спочатку в ЄС будуть знімати обмеження всередині країн: відкривати навчальні заклади, потім торгові центри, після них - кафе і ресторани з обмеженням числа відвідувачів. Після цього країни ЄС почнуть знімати обмеження щодо внутрішніх пересувань. І в останню чергу відкриються зовнішні кордони.

Між кожним етапом скасування обмежень має проходити близько місяця.

"Подорожувати Європою влітку, швидше за все, не вийде: зовнішні кордони ЄС відкриють в останню чергу", - відреагували в Держагентстві розвитку туризму в Україні на своїй сторінці в Facebook.

Президент Франції Еммануель Макрон не виключає, що кордони Європи можуть залишитися закритими до вересня, повідомляє телеканал BFM. Це пояснюється різною швидкістю протікання захворювання в різних регіонах. Не виключається, що в країнах Азії може початися друга хвиля зараження, тому країни Шенгенської зони можуть закрити кордони до осені.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн порадила європейцям не планувати подорожі раніше осені.

"Я раджу почекати і поки не планувати туристичні поїздки на літо, оскільки Європа, як і раніше, серйозно страждає від пандемії коронавірусу. На даний момент ніхто не може робити надійні прогнози на липень і серпень. Нам потрібно навчитися жити з цим вірусом протягом багатьох місяців, можливо, до наступного року", - сказала вона.

Країни орієнтуватимуться на внутрішній туризм, зазначає Царук. В Україні будуть швидше відновлюватися внутрішні перевезення. Але український туризм не готовий до такого виклику, каже Павло Григораш, керівник Української Асоціації турагентств.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки економіці коштує кожен місяць карантину

"Внутрішній туризм не готовий до обсягів, які могли бути. Немає готовності ні по місцях розміщення, ні по інфраструктурі, ні по відношенню клієнтів і за іншими параметрами, на жаль. Переорієнтуватися можна, але це не 2-3 місяці. Це тривалий процес і потрібно було його починати давно. У нас є курорти, деякі туроператори займаються ними, але це не ті обсяги", - говорить Григораш.

Поки туроператори просять не йти за грошима, а переносити поїздки на інші дати і місяці. Турагентства звернулися до уряду, щоб дозволити видавати клієнтам ваучери на суму вартості путівки. Ситуація така, що туроператори не можуть повернути гроші всім через зобов'язання перед готелями, авіакомпаніями і так далі.

"Я б не рекомендував зараз вимагати з туроператорів гроші, судитися, оскільки туроператор може збанкрутувати і тоді клієнти ризикують отримати значно менші компенсації. Ваучер у даному випадку - компромісне рішення, яке дозволяє скористатися оплаченими послугами", - говорить Павло Григораш.

Найбільші туроператори України Join UP!, PEGAS Touristik, Coral Travel і TEZ TOUR повідомляють, що карантин визнано форс-мажором, під час якого вони мають право не повертати гроші за тури. Замість цього компанії пропонують перебронювати путівки на нові дати до 31 жовтня 2020 року (PEGAS Touristik пропонує термін до 31 грудня 2021 року).

Зараз ви читаєте новину «Закордонних відпусток не буде: українцям пояснили, що робити з проплаченими путівками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути