вівторок, 11 лютого 2020 15:09

За що не можуть звільнити з роботи: роз'яснення Верховного суду

За що не можуть звільнити з роботи: роз'яснення Верховного суду
Відсутність диплома не може бути причиною для звільнення працівника. Фото: 24tv.ua

Працівника не можуть звільнити через відсутність у нього диплома про вищу освіту. Щоправда, за умови, якщо роботодавець знав про це під час приймання на роботу.

Якщо людина під час працевлаштування повідомила роботодавця про відсутність спеціальної освіти та недостатність кваліфікації, однак належним чином виконує трудові обов'язки, її не можуть звільнити з роботи, йдеться в рішенні Верховного суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гнучкий графік і надомна праця: які зміни потрібні в Трудовому кодексі

Так позов до суду подала виконувач обов'язків завідувачки дошкільного навчального закладу. Її звільнили, бо не мала вищої педагогічної освіти та педагогічного стажу у сфері дошкільної освіти не менш як 3 роки. Суд першої інстанції частково задовольнив позов. Зокрема поновив позивачку на посаді. Однак Апеляційний суд скасував відповідне рішення суду.

Своєю чергою Верховний суд касаційну скаргу позивачки задовольнив. Рішення Апеляційного суду скасував, а рішення суду першої інстанції залишив чинним. Це пов'язано з тим, що Апеляційний суд не встановив факту неналежного виконання трудових обов'язків позивачкою внаслідок недостатньої кваліфікації. Тому звільнення - це фактично позбавлення позивачки можливості заробітку.

В Україні хочуть оновити Трудовий кодекс. У ньому хочуть збільшити терміни відпустки за свій рахунок удвічі — до 30 днів. Також прописати норми, що захищатимуть права вагітних, жінок у декреті та осіб з інвалідністю.

Зараз ви читаєте новину «За що не можуть звільнити з роботи: роз'яснення Верховного суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути