Ексклюзиви
вівторок, 20 серпня 2013 11:15

З вересня ціни на бензин можуть підскочити

З вересня ціни на бензин можуть підскочити
Експерти прогнозують здорожчання бензину на 20-30 коп./літр. Фото: newsradio.com.ua

Ціни на бензин всіх марок в Україні у вересні-жовтні можуть зрости на 20-30 коп./літр.

Як заявили в консалтинговій групі "А-95", це може статися через переорієнтацію ринку на альтернативні джерела поставок палива.

Експерти зазначили, що на початку серпня на установці каталітичного крекінгу Мозирського НПЗ (Білорусь) виникла поломка. Вона призвела до позапланового ремонту та істотного зниження поставок бензину в Україну.

"У вересні цей найбільший постачальник нафтопродуктів на ринок України (близько 35% за підсумками першого півріччя 2013 року) піде на плановий двомісячний ремонт", - відзначають експерти.

За підрахунками "А-95", в серпні дефіцит поставок складе близько 100 тис. тонн, або 25% від очікуваного рівня споживання автомобільних бензинів. Аналогічна брак очікується і у вересні.

"Ситуація дуже напружена, якщо врахувати, що в червні та липні ринок також працював з дефіцитом 50 і 60 тисяч тонн відповідно", - сказав директор групи Сергій Куюн.

За словами експерта, для забезпечення споживання активно використовувалися раніше накопичені запаси, які з урахуванням форс-мажорного зниження поставок в серпні серйозно виснажені.

Як зазначають в "А-95", через проблеми із закупівлею в Білорусі ринок буде змушений переорієнтуватися на інші напрямки. Зокрема, очікується збільшення на 30-40 тис. тонн поставок бензину з Литви та Польщі. У другій половині вересня очікується надходження на ринок нафтопродуктів Одеського НПЗ (близько 35 тис. тонн на місяць).

Аналітики групи підкреслюють, що ресурсний дефіцит очікується тільки щодо бензинів, тоді як ситуація з дизельним паливом поки не викликає побоювань.

Зараз ви читаєте новину «З вересня ціни на бензин можуть підскочити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути