Ексклюзиви
субота, 16 квітня 2011 19:19

З обіцяних "Газпромом" $ 8 млрд Україна зекономить лише $ 1 млрд - експерт

З обіцяних "Газпромом" $ 8 млрд Україна зекономить лише  $ 1 млрд - експерт

Економічний ефект від зниження ціни на газ після вступу України до Митного союзу може становити близько 1 млрд дол.

Про це заявив головний редактор журналу "Експерт Україна" Андрій Блінов у ефірі Першого ділового каналу.

"Чи зможе Україна виграти від лібералізації ринку газу? Я в цьому не впевнений. Сумма у 8 чи 9 млрд, яка називається "Газпромом" ... це майже дорівнює дисконту, який становитиме при 40 млрд куб. м приблизно 200 долл за кубомерт. Якщо сьогодні ми купуємо майже по 300 долл, то Росія обіцяє по 100 долл продавати газ? Білорусія, яка є членом Митного союзу, отримує газ приблизно по 230 долл за куб. м. Тому ціна (на газ. — ред.) може бути знижена до рівня Білорусі. Відповідно, виграш буде трошечки більше 1 млрд. Україна може виграти на тому, що буде знято експортне мито на постачання нафтопродуктів", — сказав він.

За словами Блінова, інтерес української сторони до входженя у Митний союз мінімальний.

"Це пов'язано із тим, що Україна на сьогодній день працює в Зоні вільної торгівлі між країнами СНД і більше виграє, якщо матиме таку зону і на заході, і на сході. Українське політичне керівництво веде складну шахову комбінацію, спрямовану на те, щоб залишитися і в зоні вільної торгівлі в СНД, і все ж таки досягти зони вільної торгівлі з Європейським союзом", — вважає експерт.

На його думку, якщо Росія продовжуватиме дотримуватися жорсткої позиції у переговорах щодо вступу України до Митного союзу, вони можуть провалитися.

"Прогнозую, що буде пропозиція зробити по окремих групах товарів можливість для вільної торгівлі як з Європою, так і з Росією. Це єдиний компроміс, який сьогодні можна досягнути. Українська сторона розраховує, що сама Російська Федерація буде й надалі вести переговори про вступ до СОТ і про лібералізацію зовнішньоекономічної торгівлі з Європейським союзом", — припустив Блінов.

Зараз ви читаєте новину «З обіцяних "Газпромом" $ 8 млрд Україна зекономить лише $ 1 млрд - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути