середа, 30 травня 2012 09:10

З компаній братимуть по $300 мільйонів за право розробляти Чорноморський шельф

З компаній братимуть по $300 мільйонів за право розробляти Чорноморський шельф
Кабмін назвав премію за розробку Чорноморського шельфу "спеціальним платежем". Фото: tsn.ua

Кабінет міністрів 29 травня опублікував умови конкурсів на підписання договорів про спільний розподіл продукції (СРП) з Скіфської і Фороської ділянок глибоководного Чорноморського шельфу.

В постановах уряду №454 і №455 від 23 травня зазначено, що інвестор, який підпише з Україною договір про УРП по цих ділянках, повинен буде заплатити в бюджет мінімум 2,4 млрд грн ($300 млн) премії за кожен договір, пише "Комерсант -Україна" в публікації "Платний вхід".

Кабмін назвав таку премію спеціальним платежем, який повинен бути виплачений інвестором протягом 10 днів після підписання угоди про СРП. Розмір премії буде основним критерієм оцінки заявок, йдеться в постановах.

Інвестор також повинен гарантувати інвестиції на першому етапі геологорозвідувальних робіт (повинен бути завершений протягом п'яти років) у розмірі не менше 1,6 млрд грн ($200 млн) в кожну ділянку. Обсяг інвестицій на другому етапі і сумарний обсяг інвестицій для промислової розробки визначається за умовами конкурсу. Інвестор буде мати право на компенсацію витрат у вигляді 70% продукції. При цьому частка держави повинна становити не менше 20% прибуткової продукції. Угоди по СРП можуть бути укладені на 50 років. Глава Мінприроди Едуард Ставицький заявляв днями, що конкурси можуть бути оголошені вже до 5 червня, ще три місяці піде на прийом заявок і підведення підсумків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ може оголосити про результати роботи в Україні через три тижні - експерт

Площа Скіфської ділянки становить 16,69 тис. кв.км. Сумарні інвестиції в її розробку раніше оцінювалися в $10-12 млрд, прогнозований обсяг видобутку природного газу - в 3-4 млрд куб.м на рік. Інвестиції в розробку Фороської ділянки площею 13,61 тис. кв.км оцінювалися в $8-10 млрд, прогнозований щорічний обсяг видобутку - до 2-3 млрд куб.м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна цього року може зібрати більше 47 мільйонів тонн зерна - Мінагропрод

Глава британської Cadogan Petroleum (основні активи в Україні) Бертран де Пальер вважає, що такі інвестиції під силу лише світовим добувачам з топ-20. Проте член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима і Денис Саква вважає, що державі просто потрібні додаткові кошти в бюджет.

Зараз ви читаєте новину «З компаній братимуть по $300 мільйонів за право розробляти Чорноморський шельф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути