понеділок, 23 січня 2012 16:43

Україні протидіють, щоб вона не розробляла шельф, - Міненерговугілля

В прямому ефірі програми "Велика політика" на телеканалі "Інтер" 20 січня 2012 року Міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Бойку поставили запитання щодо прозорості купівлі Україною бурових установок.

У відповідь Міністр Юрій Бойко заявив:

"Ми пішли на безпрецедентний крок – у відкритому ефірі показали платіжні документи, куди платив "Нафтогаз України" і за що. А коли купували другу бурову установку, ми запросили журналістів і конверти по конкурсу відкривали у їх присутності.

Є перешкоди для того, щоб ми підвищили свою енергетичну незалежність, але ми будемо продовжувати цю роботу. Ми будемо реально освоювати Чорноморський шельф, тому що це найбільший резерв України по газу. За рахунок, у тому числі, першої бурової, ми цього року отримаємо додатково мільярд кубів газу".

Хочемо наголосити, що сьогодні, коли у світу йде гостра боротьба за енергоресурси, а у деяких регіонах - аж до застосування силових методів, є дуже значна зацікавленість певних суб'єктів, які не хотіли би освоєння Україною шельфу Чорного моря і перетворення нашої держави із країни-споживача енергоресурсів на нового гравця на ринку.

Україна залучила міжнародну компанію Halliburton для проведення аудиту закупівлі першої бурової установки. 17 листопада 2011 року Halliburton видала звіт щодо вартості бурової установки, згідно з яким Halliburton не знайшла відхилень від ринкових умов при закупівлі Україною першої бурової установки. Згідно звіту, початкова купівельна ціна бурової установки становить 248,5 млн. доларів, а решта коштів – 144,32 млн доларів - направлені на додаткове обладнання, послуги та доставку.

Зазначимо, що всі платіжні документи щодо закупівлі цієї бурової установки були продемонстровані в ефірі "5 каналу" головою НАК "Нафтогаз України" Євгеном Бакуліним 6 червня 2011 року і заступником голови НАК Вадимом Чупруном 17 червня 2011 року.

Прес-служба Міненерговугілля звертає увагу, що відкриття конвертів із конкурсними пропозиціями учасників (21 вересня 2011 року) та оголошення переможця конкурсу (2 листопада 2011 року) при закупівлі другої бурової установки проводилось у прямому ефірі в присутності представників всіх провідних українських ЗМІ.

Вважаємо, що подальші інсинуації з приводу закупівлі бурових установок – засіб у конкурентній боротьбі з освоєння Чорноморського шельфу, направлений на зниження енергетичної безпеки України.

Нагадаємо, за рахунок освоєння шельфу Чорного та Азовського морів Україна має можливість вже в найближчому майбутньому суттєво збільшити видобуток нафти і газу, а в перспективі - звести до мінімуму обсяги закупівлі імпортних енергоносіїв. Потенційні запаси шельфу оцінюються в 2,3 млрд. тонн умовного палива, їх освоєння не перевищує 4%.

Планується, що перша з двох придбаних СПБУ - "Петро Годованець" почне роботу у 2012 році. Основне місце її дислокації - нафтове родовище Суботіна, освоїти яке за допомогою діючих СПБУ з технічних причин не є можливим, у тому числі через низьку швидкість буріння. Передбачається, що на родовищі Суботіна буде пробурено 50-60 свердловин за допомогою СПБУ "Петро Годованець".

Друга бурова установка, договір на придбання якої підписано 2 листопада 2011 року, буде задіяна у розвідці нових родовищ у Північно-західній частині і Прикерченській ділянці шельфу Чорного моря. Там на глибинах моря у 70-120 метрів виявлено 11 перспективних структур. Прогнозні ресурси п'яти з них становлять близько 70 млрд. куб. м природного газу, а решти шести - понад 70 млн. тонн нафти. Першим місцем розвідувальних бурових робіт стане структура Рифтова-Осетрова.

У світі останнім часом спостерігається значне підвищення інтересу до морських бурових установок. 2011 року кількість замовлень на виготовлення нових бурових установок досягла небувалого рівня – близько 100, причому найбільший попит спостерігався саме на самопідйомні бурові установки. Це пояснюється одностайними прогнозами аналітиків щодо збільшення споживання енергоносіїв у наступні десятиліття, а також прагненням компаній видобувати енергоресурси саме в морі.

У зв'язку з цим у світі спостерігається дефіцит бурових установок, у вільному продажу їх немає, а черги на купівлю бурових розтягнулися на декілька років наперед.

Зараз ви читаєте новину «Україні протидіють, щоб вона не розробляла шельф, - Міненерговугілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути