Ексклюзиви
понеділок, 14 червня 2021 11:13

Запровадять реєстр недобудов: хто потрапить до чорного списку

Уряд підготував проєкт постанови про створення реєстру недобудованого житла. До нього потраплять об'єкти, не здані в експлуатацію протягом двох і більше років від початку будівництва.

Автор: Олена Луценко
   У Києві та області нараховується 120-160 недобудов
У Києві та області нараховується 120-160 недобудов

Документ опублікували на сайті Мінрегіону. Наслідків, покарань або інших заходів постанова не передбачає.

"Рішення не вплине на покупців житла. Люди, які хочуть придбати собі житло на первинному ринку, насамперед йдуть на сайти новобудов. У Києві та області нараховується 120-160 недобудов. Запізнення зі здачею будинку в експлуатацію терміном до пів року вважається нормою. Затримка до року вважається допустимою. Запропонований урядом термін у два роки допустимий, бо затримки можуть виникнути з різних причин. Через пандемію коронавірусу або через сезонні затримки фінансування", - розповів гендиректор девелоперської компанії Greenol Олег Приходько, пише UBR.ua.

"Зарахування до недобудов можна використовувати як механізм тиску на забудовника. Сам документ не вирішить усіх питань. Але такий реєстр необхідний, адже це може стати відправною точкою для розв'язання проблеми, - розповів президент Асоціації спеціалістів з нерухомості Юрій Піта. - Ще може виникнути інша проблема. Будівництво може бути "мертвим" півтора року і щоб об'єкт не зарахували до недобудов, горе-забудовники здатні створити видимість ведення робіт. Тому потрібно провести глибокий аудит всіх об'єктів, у яких є проблеми з введенням в експлуатацію терміном понад один-півтора року. Необхідно перевірити, коли були закінчені активні будівельні роботи, обсяг виконаних робіт, кількість проданих квартир. А також дізнатися, чи займається забудовник будівництвом інших об'єктів або ж цієї компанії вже не існує. Важливо встановити наявність позовів, які потенційно можуть загальмувати будівництво, прояснити питання законності будівництва".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Новобудову можуть недобудувати. А вторинний ринок – це постійні прориви комунікацій"

2020 року в Україні від будівельних махінацій та банкрутств забудовників постраждали 200 тис. сімей, свідчать дані Міністерства розвитку громад та територій.

"Щоб не втратити гроші, інвесторам перед купівлею нерухомості необхідно звернутися до фахівців - брокерів, юристів, адвокатів. Крім того, обов'язково вивчіть договір, дозвільну документацію, суб'єктів, з якими плануєте інвестицію", - радить адвокат Дмитро Овсій.

Зараз ви читаєте новину «Запровадять реєстр недобудов: хто потрапить до чорного списку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути