Ексклюзиви
неділя, 13 червня 2021 21:10

Як купити квартиру і не стати жертвою шахраїв

Як купити квартиру і не стати жертвою шахраїв
Перед купівлею квартири уважно читайте документи, дізнайтеся про усі проєкти забудовника та відгуки про нього на форумах. Фото: pexels.com

У 2020 році в Україні від будівельних махінацій та банкрутств забудовників постраждали 200 тис. сімей, свідчать дані Міністерства розвитку громад та територій.

"Щоб не втратити гроші, інвесторам перед купівлею нерухомості необхідно звернутися до фахівців - брокерів, юристів, адвокатів. Крім того, обов'язково вивчіть договір, дозвільну документацію, суб'єктів, з якими плануєте інвестицію", - радить адвокат Дмитро Овсій, пише Mind.ua.

Якщо у договір можна вносити правки, пропонуйте зміни в частині гарантій інвестицій. Йдеться про відповідальність, право на односторонню відмову, забезпечення та гарантії.

"Питання інвестування в нерухомість регулюється законом "Про інвестиційну діяльність". Згідно з ним законом інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб, може здійснюватися через фонди фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування. Також шляхом емісії цільових облігацій підприємств, виконання зобов'язань за якими здійснюється шляхом передачі об'єкта житлового будівництва", - пояснює адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Новобудову можуть недобудувати. А вторинний ринок – це постійні прориви комунікацій"

Радить уважно читати документи, дізнатися про усі проєкти забудовника та відгуки про нього на форумах.

"Особливу увагу треба звертати на максимально деталізовану інформацію про об'єкт будівництва та характеристики квартири, ціну, порядок її визначення, термін оплати і відповідальність сторін, терміни завершення будівництва, відповідальність за порушення, умови дострокового розірвання договору для обох сторін", - підсумував експерт.

У травні середня вартість 1 кв. м. житла у Києві становить $1308. Це на 7,3% більше, ніж було торік. Найбільше за рік в столиці подорожчали квартири-студії — додали в середньому 21% до вартості. На другому місці однокімнатні помешкання — плюс 15,3%. Гостинки додали 4,7%, 2-кімнатні роздільні — 6,3%. Натомість такі ж помешкання з суміжними кімнатами здорожчали на 0,5%.

Зараз ви читаєте новину «Як купити квартиру і не стати жертвою шахраїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути