Ексклюзиви
понеділок, 16 липня 2012 14:35

Втрати аграріїв цього року можуть сягнути 40 мільярдів гривень - експерт

Втрати аграріїв цього року можуть сягнути 40 мільярдів гривень - експерт
Фото: agrievent.com.ua

Незважаючи на підвищення світових цін на зернові культури, вартість зерна на українському ринку залишається низькою. Якщо ситуація ближчим часом не зміниться, аграрії за рахунок занижених цін реалізації втратять у 2012-2013 маркетинговому році близько 29 млрд грн.

Про це повідомив у коментарі Gazeta.ua президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса.

"За підрахунками наших експертів, різниця в цінах на пшеницю в Україні і світі становить 78 доларів за тонну, на ячмінь – 33 долари за тонну, на кукурудзу – 96 доларів за тонну, - каже фахівець. - І все це - не на користь українських аграріїв. Основними чинниками занижених цін є невідшкодування ПДВ при експорті зерна, високі логістичні витрати, великі перехідні залишки зерна, що виникли через обмеження, які вводились минулого маркетингового року для стримування цін. До цього додаються складнощі з перевезенням зерна між регіонами".

Загалом втрати виробників зерна в 2012-2013 маркетинговому році можуть становити 39 млрд гривень, підрахували в УКАБ. У томі числі: 29 млрд - через занижені ціни на зерно, 5,5 млрд - втрати врожаю через несприятливі погодні умови у травні-червні, 4,5 млрд - зростання витрат на оренду землі через збільшену нормативну грошову оцінку землі на 75,6%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Норвегія хоче долучитися до будівництва "Укриття" на ЧАЕС

"2012 рік є катастрофічним для українських виробників сільськогосподарської продукції. Тому держава зобов'язана забезпечити їм належну підтримку  задля гарантування продовольчої безпеки країни та убезпечення вітчизняного аграрного бізнесу від згортання виробництва. Одним із найбільш дієвих кроків, на наше переконання, має стати перегляд коефіцієнта нормативної грошової оцінки землі", - наголосив Ліссітса.

Нагадаємо, раніше аграрні асоціації України звернулися з листом до прем'єр-міністра Миколи Азарова щодо перегляду коефіцієнту нормативно-грошової оцінки, зважаючи на критичне становище сільгоспвиробників через несприятливі погодні умови. З 1 січня  нормативна грошова оцінка земель виросла майже удвічі. Середня вартість гектара землі в країні тепер складає близько 20 тис. грн проти 11,8 тис. торік.

Зараз ви читаєте новину «Втрати аграріїв цього року можуть сягнути 40 мільярдів гривень - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути