Ексклюзиви
четвер, 12 липня 2012 06:00

Ціни на зерно почали зростати через посуху

 

Із початку червня ціни на пшеницю, кукурудзу, сою на світових біржах підскочили на 30%. Це рекордне за останні роки зростання вартості зернових.

— Такий стрімкий зріст — через недовіру торговців до весняних прогнозів високих урожаїв і перехідних залишків основних зернових культур, — каже гендиректор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов, 56 років. — Тепер погодні умови змінилися: в основних зернових країнах — посуха. Якщо на рівнинах Америки не буде дощу ще днів 10, врожай опиниться під загрозою.

В Україні через посуху валовий збір основних зернових культур знизиться в півтора раза. Якщо торік пшениці зібрали близько 20 мільйонів тонн, то цьогоріч очікуємо 13. Знизяться врожаї кукурудзи та ячменю. Але ж були затрати на сіяння та культивацію. У степовій зоні при очікуваній урожайності ранніх зернових 22 центнера з гектара збирають лише 16. Відтак собівартість виробництва ранніх зернових становить 1800-2000 гривень за тонну, тоді як ціна реалізації 1500-1700 гривень.

Зростання світових цін для наших виробників — це надія, що й у нас за деякий час вартість збіжжя збільшиться. Ситуація нагадує червень 2010-го, з якого почалося рекордне дорожчання пшениці, кукурудзи, сої. Хоча й у нас теж може все зіпсувати посуха. У центральних і південних областях кілька тижнів спекотно, листя на рослинах скручується. Тож доля врожаю залежить від опадів.

Якщо зростуть ціни на зерно, борошно і хліб теж мають подорожчати. А їх вартість у нас занижена. Пекарі ледве зводять кінці з кінцями. Скоро в Україні пектимуть хліб солдати, як у 1990-х.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на зерно почали зростати через посуху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути