неділя, 11 лютого 2018 19:10

Все, як у Румунії 20 років тому - чим Україна може привабити інвесторів

Автор: Валерій Шмаков
  Роман Матис: "Україна залучає капітал трьома чинниками. Доступна сировина, доступна робоча сила, доступний енергетичний ресурс. Львівщина має ще четвертий — близькість до ЄС"
Роман Матис: "Україна залучає капітал трьома чинниками. Доступна сировина, доступна робоча сила, доступний енергетичний ресурс. Львівщина має ще четвертий — близькість до ЄС"

Іноземним інвесторам потрібно показати, чим Україна може вигідно відрізнятися від сусідів у Східній Європі.

Так вважає Роман Матис керівник управління інвестиційної політики у Львівській обласній державній адміністрації. Розповідає, у який спосіб його команді вдалося за 2016 рік в області створити понад 12 тис. робочих місць. Торік - ще понад 8 тис.

Україна залучає капітал трьома чинниками. Доступна сировина, доступна робоча сила, доступний енергетичний ресурс. Львівщина має ще четвертий — близькість до ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці розповіли, чи стали більше заробляти

"Суть моєї короткострокової стратегії - йти до компаній, які 10-20-25 років тому прийшли у Польщу, Румунію, Чехію, Словаччину. Вони більше не спішать нарощувати там виробництво, бо за два десятиліття усе суттєво піднялося в ціні. Сировина подорожчала. Зарплата виросла. Але працівники пороз'їжджалися по Європі, бо там ще вища. Навіть при дешевих кредитах на розширення, повернення вкладень розтягнуте в часі. А ми кажемо: хлопці, дивіться, що можна зробити за парканом, через 200 чи 400 кілометрів. Все, як у Румунії 20 років тому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали країну, яка запрошує українців на заробітки

Матис вважає, що бізнес-середовищу треба показати можливість, а зацікавлені самі приблизяться.

Автор: nv.ua
  У передмістях Львова з'явилося кілька великих підприємств з іноземними інвестиціями. На японському заводі Fujikura (на фото) створено близько 3 тис. робочих місць
У передмістях Львова з'явилося кілька великих підприємств з іноземними інвестиціями. На японському заводі Fujikura (на фото) створено близько 3 тис. робочих місць

"Мене не покидає бажання зробити роад-шоу (серія зустрічей у різних містах. - gazeta.ua), де ми за участю ділових видань обговорили б можливості регіону", - каже експерт.

Повну версію інтерв'ю із Романом Матисом читайте незабаром на Gazeta.ua.

Останні кілька років у передмістях Львова з'явилося кілька великих підприємств з іноземними інвестиціями. На Fujikura (японський виробник автокомпонентів і телекомунікаційних систем) — близько 3 тис. робочих місць. А на заводі Bader (підприємтво з пошиття чохлів для салонів автомобілів) — 1,5 тис. У грудні минулого року міжнародна група компаній VEON, яка володіє українським мобільним оператором Kyivstar, відкрила у Львові глобальний сервісний центр. Представництво, розраховане майже на 1 тис. робочих місць. У місті відкрила сервісний центр, що обслуговує 20 країн, і компанія Nestle.

Зараз ви читаєте новину «Все, як у Румунії 20 років тому - чим Україна може привабити інвесторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути