пʼятниця, 13 січня 2017 16:34

Врятувати гривню: експерти дали поради Нацбанку

Врятувати гривню: експерти дали поради Нацбанку
dt.ua

За тиждень долар подорожчав на гривню. Як заспокоїти курсові коливання на валютному ринку, розповіли Gazeta.ua економічні експерти.

Олексій Кущ, фінансовий аналітик, радник президента Асоціації українських банків:

– Нацбанку варто було б переглянути комунікацію з суспільством. Одна з причин недовіри українців та бізнесу до регулятора - його пояснення девальвації. Багато прогнозів Нацбанку не справджувалися, а пояснення зростання курсу долара не сприймаються суспільством. То НБУ пояснює зростання валютного курсу вихідними днями у США, то міфічними сезонними факторами. Причина - у тому, що двевальвацію гривні використовують для латання бюджетних дірок. За рахунок цього поповнюють бюджет, щоб платити заробітні плати, пенсії. Поки ця модель буде працювати, буде девальвація. Сезонні чинники теж грають роль. Зараз вони вишикувалися в суцільне негативне явище. Крім того, впливає і націоналізація Приватбанку. Але самі лише ці причини не могли б так глибоко обвалити гривню.

Ситуація складна, тому самих зусиль Нацбанку буде замало.

Національний банк не бачить себе серед суб'єктів, які мають впливати на реальний сектор економіки. Він серед тих, хто обслуговує державну систему. Вони поставили монетарний механізм на обслуговування бюджетних потреб уряду.

Перед Новим роком близько 20 мільярдів гривень було виділено на рефінансування Приватбанку. У перші 2-3 доби після націоналізації з банку знімали по 2-4 мільярди гривень. За 10 днів до Нового року зняли близько 25 мільярдів гривень з банкоматів. На аукціоні Нацбанк пропонує купити по 100 мільйонів доларів, тобто фактично 3 мільярди гривень. Це крапля в морі. Аукціони тільки дадуть заробити тим банкам, які допущені до його проведення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар подорожчав на гривню

Ярослав Жаліло, президент Центру антикризових досліджень:

– Це чергове розгойдування курсу гривні. Подібне вже було. Курс на такому рівні був торік і позаторік. Ці курсові гойдалки виникають від заяв Нацбанку, що регулятор не буде впливати на курс. Нацбанк обмежений у валютних інтервенціях. Експортери не завозять валюту на початку місяця і року. До кінця місяця або вже на наступному тижні курс стабілізується. Можливо, на вищому рівні.

Спрацюють інфляційні очікування. Національному банку слід більше приділяти уваги курсовому регулюванню. Не дистанціюватися від нього. Провели валютну лібералізацію, скасували частину регуляцій валютного ринку, які обмежували спекуляції і можливості до таких розгойдувань курсу. Чи своєчасно це було? В економіці ситуація складна. Можливо, не варто було так швидко це скасовувати. Якісь із них можна повернути. Не так різко відмовлятися від впливу на курс.

Не тільки Національний банк повинен заспокоювати валютні коливання. На курс впливає ситуація із зовнішньою торгівлею. Є підозри, що тиснуть на валютний ринок імпортери. Мінекономрозвитку і уряд в цілому мають приділити більше уваги імпортозаміщенню. Зростає попит на імпортні товари. Його можна компенсувати через збільшення експорту.

Інформаційна політика важлива. Великий вплив на курс має невизначеність. Вона провокує панічні настрої. Невідомо, як запрацює новий бюджет. Підвищення доходів збуджують очікування подорожчання цін.

НБУ оголосив, що регулюватиме монетарну політику не через курс, а через інфляцію. Може виходити з інтервенціями, а може ні. Коли маємо обмежені валютні резерви, немає підстав продавати їх для стабілізації курсу. Нацбанк занадто різко перейшов від курсового регулювання до інфляційного. Ринок поки що не може сам себе стабілізувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ назвав винних у подорожчанні долара

Олексій Лупоносов, фінансовий експерт:

Слід запропонувати альтернативу збереженням у валюті. Люди не несуть гроші в банки через невпевненість, що зможуть забрати депозити. Банки нестабільні. До них немає довіри. Її потрібно відновити. Збільшити рівень гарантованої суми і ввести певний проміжок часу, за який її мають повернути. Не більше двох тижнів.

Банківським депозитам треба запропонувати альтернативу. Наприклад, розробити "інвестиційну золоту гривню". Її можна було б купувати та вільно продавати. Альтернативна гривня може бути прив'язана до землі - "рента гривня". Експертів, які розділяють цю думку, багато. Та НБУ не допускає їх до своїх робочих груп. Врешті, регулятор має повернути довіру до свого керівника. Зараз її немає. Коли є довіра до Нацбанку, лише його заява про те, що все буде гаразд, змінює тренди на ринку в позитивний бік. Зараз усе відбувається навпаки.

Усе це можна зробити за місяць.

Не можемо задовольнити потребу в валюті, якщо всі хочуть обміняти гривні на долари. Українці купують долари та євро, щоб зберегти капітал. Але Україна не карбує долари. Для цього потрібен черговий транш. Крім того, українці хочуть купити готівку. Саме готівковий ринок тисне на курс. Готівку потрібно замовити, привезти. На це потрібен час. Аукціони не допоможуть. Потрібні системні зміни.

Національний банк оголосив аукціон обсягом 100 млн доларів. Продав 55,5 млн доларів за курсом 27,7 грн за долар. Це задовольнило попит на 67%. Торік населення продало готівкової валюти на 2,48 млрд дол. більше, ніж купило.
Зараз ви читаєте новину «Врятувати гривню: експерти дали поради Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути