Перед святковими днями в торговельних мережах зростання цін не перевищує 10%, а на ринках цінові сплески можуть сягати 30-50%, що є виключно спекулятивною складовою.
Про це сьогодні на прес-конференції розповіла експерт консалтингової агенції "ААА" Марія Колесник.
"М'ясо і м'ясна продукція у порівнянні з минулим роком зросла в ціні в середньому на 1 гривню на кілограм. Це стосується і свинини, і яловичини, і м'яса птиці. Якщо економити на м'ясі, то бажано купувати курку і запікати її цілою. Її вартість від птахофабрики - 21-22 гривні за кілограм. Свинина коштує від 35 до 55 гривень за кілограм, а яловичина - 40-60. Це найдорожче м'ясо в Україні. Оскільки на травневі свята багато хто готує шашлик, вартість м'яса в продовольчих мережах через попит може зрости 10-15%", - зазначила Колесник.
Вона також відмітила стрімке зростання в ціні овочів так званого "борщового набору". Подорожчання овочів не пов'язано з Пасхою. Кількість якісної продукції, яка зберігалася в належному стані, суттєво скоротилося. Через зменшення пропозиції збільшується і ціна. Так, морква і буряк, які в середині березня коштували 1,8 грн за кілограм зараз коштують 3-4 грн. А миті фасовані овочі одного розміру - по10-12 грн за кілограм.
"Але далі зростання цін на овочі спостерігатися не буде. У теплих регіонах погода сприяє швидкому визріванню овочів. І незабаром ця продукція буде з'являтися на полицях. Чим більше буде продукції нового врожаю, тим зменшуватиметься попит на продукцію старого. Це буде стримувати подальше зростання цін на овочі старого врожаю", - пояснила Колесник.
Коментарі
2