середа, 19 вересня 2012 10:02

Влада хоче створити омбудсмена для бізнесу

Влада хоче створити омбудсмена для бізнесу
ДСП пропонує захистити бізнес. Фото: nizhyn.info

Державна служба підприємництва пропонує захистити бізнес від порушень контролюючих органів.

Для цього в ній готують законопроект, яким хочуть наділити службу повноваженнями бізнес-омбудсмена, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Бізнесу пропишуть  омбудсмена".

Перший заступник голови Держслужби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Олександр Потімков заявив про намір відомства стати бізнес-омбудсменом - органом, перевіряючим роботу контролюючих органів.

Служба вже почала готувати законопроект, яким, зокрема, пропонується встановити адміністративну відповідальність посадових осіб органів держнагляду за порушення в ході перевірок бізнесу.

"Якщо раніше підприємець міг скаржитися на неправомірні дії тільки в прокуратору або суд, то незабаром у нього з'явиться новий механізм захисту прав", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держстат запевняє, що в Україні залишилось лише 1,5% безробітних

Представники бізнесу оцінили ініціативу неоднозначно.

"Ця ідея давно обговорюється бізнесом. Бізнес-омбудсмен може бути ефективним лише в разі його реальної незалежності, наприклад, якщо члени відомства будуть вибиратися найбільшими бізнес-асоціаціями. В інших випадках виникають сумніви в тому, чи зможе такий орган на практиці захищати підприємців", - заявила виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Ганна Дерев'янко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко запропонував оновити список стратегічних об'єктів України

Більш жорстку оцінку пропозиції дали у Міжнародній фінансовій корпорації (IFC).

"Неефективно призначати контролера над контролером. Зрештою, це створить потребу в новому контролері більш високого рівня. Крім того, ми бачимо в цій ініціативі високі корупційні ризики", - заявив керівник проекту IFC "Інвестиційний клімат в Україні" Сергій Осаволюк.

Зараз ви читаєте новину «Влада хоче створити омбудсмена для бізнесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути