вівторок, 10 липня 2012 14:15

Влада посилила тиск на бізнес - опитування інвесторів

Влада посилила тиск на бізнес - опитування інвесторів
Три чверті бізнесменів не бачать якихось позитивних зрушень в інвесткліматі. Фото: jurliga.ligazakon.ua

Основними причинами стабільно низького рівня інвестиційної привабливості України є посилення тиску на бізнес з боку владних структур, фаворитизм, складне адміністрування податків і корупція.

Про це свідчать підсумки проведеного Європейською бізнес асоціацією (ЄБА) традиційного дослідження інвестиційної привабливості країни в другому кварталі 2012 року на основі опитування 115 топ-менеджерів членських компаній асоціації.

Як відзначається в прес-релізі ЄБА, індекс інвестпривабливості України залишився майже на такому ж низькому рівні - 2,19 бала з п'яти можливих - у порівнянні з 2,18 бала в першому кварталі.

Згідно з опитуванням, серед негативних змін, що відбулися в останні три місяці, найбільша кількість представників бізнесу називає посилення тиску з боку влади (17%), фіскальну політику та оподаткування. При цьому особливо проблемними залишаються питання відшкодування ПДВ та перенесення збитків минулих періодів (13%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вулицю до маєтку Людмили Янукович відремонтують за 8 мільйонів

Непередбачуваність регуляторної політики, загальну нестабільність, конфлікт з опозицією і незрозумілий вектор зовнішньої політики країни зауважили 16% респондентів.

Практично три чверті опитаних (73%) не бачать якихось позитивних зрушень в інвесткліматі за останні три місяці.

Більшість представників бізнесу позитивно оцінює Митний кодекс і скорочення кількості документів дозвільного характеру, тоді як переважно негативні оцінки впливу інвестори дають змін до Податкового кодексу та нового Кримінально-процесуального кодексу.

Серед нечисленних позитивних відгуків 10% інвесторів зазначили як позитивні зміни проведення в Україні Євро-2012 (будівництво інфраструктурних об'єктів, інформування міжнародного співтовариства про країну, успішне прийняття туристів). 7% вважають позитивними змінами продовження спрощення митних процедур, 3% відзначають позитивні зміни в нафтогазовидобувній галузі та ІТ-сфері.

Крім того, 3% інвесторів як і раніше позитивно оцінюють утримання стабільного курсу національної валюти, на подальше спрощення податкових процедур вказують 2% експертів ринку.

Зараз ви читаєте новину «Влада посилила тиск на бізнес - опитування інвесторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути