Ексклюзиви
середа, 30 січня 2013 11:14

Влада хоче послабити контроль за держзакупівлями

Влада хоче послабити контроль за держзакупівлями
Фото: ilive.com.ua

Механізм реверсивних електронних торгів, який так і не став з початку року обов'язковим для закупівлі найбільш ходових в держсекторі товарів, робіт і послуг, буде переглянутий.

Урядовий законопроект свідчить, що торги в онлайн-режимі повинні стати добровільними, а державний контроль послаблять. Також буде скасована можливість проведення закупівлі в одного учасника на товарних біржах. Про це пише "Комерсант-Україна" у публікації "Зворотний хід".

Міністерство економічного розвитку і торгівлі підготувало зміни до закону "Про здійснення держзакупівель", щоб прибрати антиконкурентні норми з процедури електронних реверсивних торгів. З 1 січня цей механізм закупівлі є обов'язковим для переліку товарів і послуг на суму від 100 тис. грн (у будівництві - 300 тис.грн), робіт - 1 млн грн. Однак поки Кабінет міністрів не затвердив ні списку таких товарів, ні електронні майданчики для проведення торгів, ні технічний регламент їх роботи. У жовтні на електронних аукціонах пропонували зобов'язати закуповувати, зокрема, легкові та вантажні автомобілі, запчастини до них, нафту, касові апарати, офісні меблі, чай, каву.

Мінекономіки пропонує скасувати обов'язок проводити лише електронні реверсивні торги - біржові торги із зменшенням ціни.

"Ми і європейські експерти наполягали на тому, щоб ця норма була добровільною, - пояснив виданню директор департаменту держзакупівель і держзамовлення Мінекономіки Борис Горбанський. - Але Верховна Рада ні з ким не погоджувалася. Електронні торги потрібні, але не так швидко. Досвід Росії по введенню обов'язковою закупівлі для деяких груп товарів через такий механізм не дав очікуваних результатів".

За його словами, в України ще малий досвід електронного документообігу - Міністерство юстиції тільки врегулювало використання цифрового підпису.

На думку експерта з питань держзакупівель проекту ЄС "Гармонізація систем конкуренції та державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС" Олександра Шатковського, ще на етапі ухвалення закону було зрозуміло, що норма обов'язкових онлайн-торгів складна для виконання.

Держконтроль над електронними торгами запропоновано спростити. Мінекономіки як уповноважений контролюючий орган буде лише моніторити ефективність проведення процедур, дотримання операторами електронних майданчиків норм регламенту та законодавства.

Зараз ви читаєте новину «Влада хоче послабити контроль за держзакупівлями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути