Ексклюзиви
вівторок, 15 червня 2021 12:05

Вітренко не має права очолювати Нафтогаз - НАЗК

Вітренко не має права очолювати Нафтогаз - НАЗК
Вітренко назвав припис НАЗК незаконним і оскаржуватиме його у суді. Фото: Економічна правда

Національне агентство з питань запобігання корупції вимагає скасувати призначення Юрія Вітренка головою Нафтогазу .

"Скасувати як незаконні восьмий і дев'ятий пункти розпорядження уряду № 370-р, згідно з якими обрано та призначено Юрія Вітренка головою правління НАК "Нафтогаз України", підписано з ним контракт. Вирішити питання щодо припинення строку дії контракту з головою правління НАК "Нафтогаз України" як незаконного", - вимагають у НАЗК.

За законом про запобігання корупції, після звільнення з публічної служби протягом року особа не повинна брати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу, зазначили в НАЗК.

Порушення цієї норми є підставою для розірвання договору. Закон забороняє Вітренку обіймати таку посаду до 28 квітня 2022 року.

Положення закону порушили під час призначення його на посаду. Під час виконання повноважень заступника міністра енергетики в період із 21 грудня 2020 року до 28 квітня 2021-го Вітренко системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності Нафтогазу.

Зокрема, 12 січня виконувач обов'язків міністра енергетики Вітренко підписав лист до Мінекономіки, де пропонував доповнити текст розпорядження Кабміну пунктами щодо передачі до сфери управління Міненергетики пакету акцій, які належать Нафтогазу.

4 березня за підписом Вітренка надіслали лист до Мінекономіки, яким надали пропозиції до проєкту рішення уряду щодо визначення основних напрямків діяльності НАК "Нафтогаз України" з метою розвитку ринку природного газу.

27 квітня Вітренко за результатами розгляду проєкту розпорядження Кабміну № 370-р запропонував визнати роботу правління та наглядової ради НАК "Нафтогаз України" незадовільною.

Вказані пропозиції врахували – роботу наглядової ради та правління товариства 2020-го визнали незадовільною і достроково припинили повноваження незалежних членів наглядової ради. І тим же розпорядженням Вітренка призначено головою правління Нафтогазу.

Голова НАЗК Олександр Новіков вніс до Кабміну припис про усунення порушень закону і розірвання контракту з Вітренком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна готова подати позов на Газпром

"Я завжди виходжу з принципу верховенства права, тому розраховую, що в судовому порядку ми зможемо встановити, чия правова позиція є обґрунтованішою", - заявив на це Вітренко

Кабмін 28 квітня провів засідання загальних зборів акціонерів компанії НАК "Нафтогаз України". Під час засідання було розглянуто звіт про діяльність НАК 2020 року. На засіданні уряд звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК "Нафтогаз України" і призначив на цю посаду Юрія Вітренка. Вітренка призначили строком на рік.

Зараз ви читаєте новину «Вітренко не має права очолювати Нафтогаз - НАЗК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути