середа, 18 листопада 2020 11:35

Відтермінування касових апаратів ФОПам не допоможе - економісти

Відтермінування касових апаратів ФОПам не допоможе - економісти
Касові апарати для ФОПів: що змінює. Фото: Моя Вінниця

Верховна Рада провалила голосування за відтермінування обов'язкового запровадження касових апаратів для підприємців 17 листопада. Для окремих груп ФОПів штрафи за відсутність звітності могли перенести з 2021 на 2022 рік. Аби вдосконалити цей закон, у парламенті створили робочу групу. Gazeta.ua запитала експертів про доцільність такого відтермінування та самих нововведень для підприємців.

"Відтермінування - це спроба загасити протести й відкласти проблему. Але не вирішити її, - каже економіст Борис Кушнірук. – Вихід – кращий контроль за ввезенням товарів в Україну. На митниці велика кількість товарів проходить через хабарі нелегально. Держава втрачає. Намагається відігратися на рівні магазинів. Одиниці товару вище певної вартості повинні мати свій індивідуальний номер при ввезенні в Україну. Їх наявність слід перевіряти в магазинах. Це комплексне завдання. Спроба його вирішити лише за допомогою касових апаратів - тиск на бізнес без жодних стимулів. Держава стає ворогом підприємців. А має бути партнером.

Також для малого і середнього бізнесу потрібно максимально знизити ставки Єдиного соціального внеску для найманих працівників. Щоб не провокувати приховування доходів. Його реально платити з мінімальної зарплати. А отримують офіційно більше.
Касовий апарат потрібен, але не всім. У масажному салоні чи перукарні немає супердоходів. І витрати на апарат і контроль за ним створять лише додатковий тягар і для бізнесу, і для податківців. Водночас магазин хутра, власником якого є фізична особа-підприємець, такий апарат повинен мати обов'язково".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Касові апарати можуть стати обов'язковими лише для частини ФОПів: деталі

"Практика інших країн показує, що в період карантину й економічної кризи уряди намагаються допомагати малому і середньому бізнесу. Тому відтермінування буде доцільним на час всієї тривалості карантинних обмежень, - говорить економіст Андрій Новак. - Це й уникнення подальших акцій протестів, перекривання вулиць. З 1 січня наступного року встановлення касових апаратів залишиться лише рекомендацією. Проте маємо розуміти, що Україні треба приймати умови цивілізованого світу. А там не розуміють, як торговельна операція може відбуватися без чека. В Європі навіть на блошиному ринку продавець має касовий апарат. Звісно, для бізнесу податковий облік розрахунків означає зменшення можливостей для приховування податків, але для держави - це чіткіша звітність і більше надходжень із податків".

Під будівлею Верховної Ради активісти вступили в сутичку з поліцією. Учасники акції хочуть, аби обов'язкове запровадження касових апаратів для ФОП перенесли.

Зараз ви читаєте новину «Відтермінування касових апаратів ФОПам не допоможе - економісти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути