Ексклюзиви
вівторок, 20 квітня 2021 12:02

"Велику приватизацію й продаж державних банків під час війни допускати не можна" - економіст

"Велику приватизацію й продаж державних банків під час війни допускати не можна" - економіст
Приватбанк може бути цікавий іноземним банкам. Фото: Олена Луценко

Зараз найгірший час для приватизації та продажу державних банків. Є дві причини. Перша — війна, яка триває вже сьомий рік. Друга — економічна криза, підсилена поширенням коронавірусу й економічними обмеженнями, які запровадили практично всі країни світу й Україна. Через це вартість будь-яких активів мінімальна, розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

"Продавати щось, коли вартість мінімальна — це означає працювати не в національних інтересах. А в інтересах осібних бізнесменів, які хочуть придбати за мінімальними цінами державну власність. Зараз не час для продажу Приватбанку. І так званої "великої приватизації", — вважає Андрій Новак.

За словами економіста, Приватбанк може бути цікавий іноземним банкам, які б хотіли прийти на український ринок.

"Також він цікавий українським бізнесменам, які вже володіють банками й не проти розширитись", — каже він.

Продаж, як і приватизація, не має бути метою для уряду. Це інструменти для реалізації певної політики, зазначає економіст.

"Але ми не розуміємо, у чому полягає економічна політика уряду, Нацбанку. Зокрема, в курсовій політиці, Національний банк самоусунувся й багато років працює за принципом плаваючого курсу. Хоча одна з головних функцій НБУ — забезпечення стабільності курсу національно-грошової одиниці. Він практично всі роки своєї роботи її не виконував. І в банківській політиці також не зрозуміло, які наміри та в чому полягає політика. Після націоналізації Приватбанку сукупно чотири державні банки займають практично 50 відсотків українського банківського ринку. Є ідеальна нагода використати момент для запровадження накопичувальної пенсійної системи. Для початку на базі державних банків. У такий спосіб нівелювати ризики, що пенсійні вклади кудись зникнуть чи знеціняться. Але ми бачимо лише наміри продати найбільший державний банк", — говорить Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АМКУ підозрює державні банки у встановленні завищеної комісії

Раніше в Нацбанку заявляли, що першим продадуть Укргазбанк.

"Розмов, чуток було багато і про Укргазбанк, і про Укрексімбанк, і про Приватбанк. Інколи це випадкові чутки, а інколи спеціально якась думка запускається в інформаційний простір. Щоб подивитися, як це сприйме громадськість — негативно чи позитивно", — додав Новак.

На думку економіста, всі чотири держбанки можна об'єднати в один чи два.

"Щоб у нас був великий державний банк. На його базі можна було б запровадити накопичувальну пенсійну систему, страхові структури. Страхова державна компанія мала б бути базовою для обов'язкового медичного страхування, наприклад. Це все могло б бути за відповідної політики держави. Біда в тому, що в нас немає економічної політики. Не тільки стратегічної, а навіть тактичної. І тому відбувається приватизація заради приватизації, а продаж державних об'єктів заради продажу. А не як елемент політики для досягнення економічних цілей", — підсумував Андрій Новак.

Державний Приватбанк планують виставити на продаж. Фінустанову зацікавлені придбати міжнародні інвестори зі США та Європи, упевнені в Нацбанку.

Зараз ви читаєте новину «"Велику приватизацію й продаж державних банків під час війни допускати не можна" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути