понеділок, 27 жовтня 2014 11:34

Великобританія забракувала російський "Північний потік" - Times

Великобританія забракувала російський "Північний потік" - Times
Фото: profi-forex.org

Проект з будівництва газопроводу "Північний потік" для експорту енергоресурсу в Сполучене Королівство був "забракований".

Причиною тому стало погіршення відносин з Москвою, передає агентство ТАСС, посилаючись на газету Times.

За інформацією Times, два роки тому, коли проект вперше був запропонований, британські чиновники на нього погодились.

"Компанія "Газпром" та її партнери по консорціуму в лютому нинішнього року провели техніко-економічне обґрунтування проекту, проте європейська влада відмовилася санкціонувати проект, який би збільшив залежність від російського газу. Співробітники почали поступово залишати консорціум у міру того, як ставало ясно, що у нього немає жодних шансів на реалізацію", - повідомило видання в понеділок.

Конфлікт в Україні, який спонукав до введення санкцій ЄС стосовно Росії, "мабуть, став смертним вироком для проекту".

"Враховуючи поточний рівень напруженості у відносинах Росії із західними країнами, я не бачу можливості, щоб цей проект просунувся далі креслярської дошки, - зазначив представник британського аналітичного центру Chatham House Джон Лок.

"Це навряд чи є сприятливим фоном для "Газпрому", щоб продовжувати експансію на європейському ринку", - додав експерт.

Консорціум, 51% акцій якого належить "Газпрому", збирався побудувати два додаткових газопроводи по дну Балтійського моря, щоб постачати газ до Великобританії і Нідерландів. За даними Times, до проекту збиралася приєднатися енергетична група BP.

"Оскільки обсяги видобутку газу в Північному морі падають, Великобританії до 2020 року доведеться забезпечувати 70% своїх потреб за рахунок імпорту. Продовження "Північного потоку" могло б покрити близько 6% споживання енергоресурсу у Великобританії", - зазначає газета.

Як повідомляла Gazeta.ua, днями президент Румунії Траян Бесеску заявив, що його країні взагалі не потрібен російський газопровід "Південний потік" для транспортування блакитного палива.

Раніше глава Словацького трубопровідного оператора Eustream закликав Євросоюз відмовитися від "Південного потоку", оскільки "будівництво трубопроводу в обхід України, буде означати, що Брюссель не підтримує рух Києва на Захід і не вважає Україну надійною транзитною державою".

Зараз ви читаєте новину «Великобританія забракувала російський "Північний потік" - Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути