неділя, 26 вересня 2021 21:10

В Україні зменшилось виробництво солодощів: назвали причини

В Україні зменшилось виробництво солодощів: назвали причини
Головною причиною є рекордне подорожчання вітчизняного цукру. Фото: pixabay.com

В Україні почалось падіння виробництва кондитерської продукції. Зокрема, у липні виробництво карамелі та шоколаду скоротилось на 25,9%. У серпні виготовили на 12,5% менше продукції, ніж у серпні торік.

"Схоже падіння виробництва спостерігалося хіба що в 2014 році, але тоді це було пов'язано з початком війни, закриттям російського ринку. Окрім рекордного падіння виробництва маємо сумне для України "досягнення" - рекордне зростання імпорту солодощів. На 28,8% за перше півріччя", - розповів президент асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк.

За його словами, головною причиною є рекордне подорожчання вітчизняного цукру. А імпорт цього продукту з-за кордону заблокований високим митом.

"У липні при ціні цукру на Лондонській біржі $424 за тонну, виробники були змушені закуповувати цукор в Україні по $778. Сьогодні дешевше виробляти цукерки в Польщі або Росії, бо їхні виробники мають доступ до значно дешевшої сировини", - говорить Олександр Балдинюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їжа і безалкогольні напої - на що українці найбільше витрачають грошей

Новим викликом як для кондитерської, так і цукрової галузі, є значне подорожчання природного газу.

"У поточному році підвищення тарифів на газ відбувалося щомісяця. У квітні тисяча кубів коштувала 7 тисяч гривень. На жовтень постачальники газу пропонують тариф 27 тисяч гривень. При цьому в собівартості цукру близько 30% складають витрати на газ. У виробництві кондитерської продукції ця частка зросте з 3-4 до 10-12%. Можна прогнозувати подальше зростання цін на кондитерську продукцію на 5-7%", - зазначає керівник "Укркондпрому".

З початку 2021 року найбільше подорожчали овочі, соняшникова олія й цукор.

Про це свідчать дані Держстату про середні споживчі ціни на товари й послуги в Україні за серпень 2021-го.

У порівнянні з груднем 2020 року цибуля подорожчала на 107,8% до 10,6 грн/кг, морква - на 71,5% до 10,3 грн/кг, буряк - на 72,4% до 9,3 грн/кг, а капуста - на 38,7% до 6,6 грн/кг. Соняшникова олія подорожчала на 52,9% до 64,3 грн/л, цукор на - 37,3% до 28,7 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «В Україні зменшилось виробництво солодощів: назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути