Ексклюзиви
пʼятниця, 26 липня 2024 07:21

В Україні стрімко ростуть ціни на землю: скільки коштує пай

В Україні стрімко ростуть ціни на землю: скільки коштує пай
Станом на червень 2024 року, згідно з даними Opendatabot, в середньому гектар ріллі коштує 49 143 гривні. Фото: pixabay.com

Середня ціна землі в Україні у 2023 році досягла 38,6 тис. грн за га. Цьогоріч спостерігається подальше зростання вартості.

Зокрема, ціна землі у 2024 році піднялася на 10-15%, пише "24 канал".

"Попри непередбачуваність ситуації під час війни, очікується поступове підвищення цін на сільськогосподарську землю. Це зростання зумовлене відновленням торгівлі сільськогосподарською продукцією через порти Одещини та відновленням маржинальності агробізнесу. Порти на півдні України виходять на довоєнні показники, що позитивно впливає на ринок", - заявив старший проєктний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабінету Міністрів України Андрій Мартин.

Мартин зазначає, що наразі також зростає потреба в консолідації земель, оскільки аграрії-орендарі викуповують ділянки для формування великих земельних масивів.

В країні триває обговорення щодо національного законодавства про консолідацію земель, але це питання ще не стало частиною обов'язкових заходів плану ЄС для України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали область, де найчастіше купують землю

Вартість землі в Україні з моменту відкриття ринку 1 липня 2021-го зросла на 10%. Станом на червень 2024 року, середня ціна 1 га ріллі складає 49 143 грн.

"З економічної точки зору, це означає підвищення ліквідності та капіталізації ринку, що розширює можливості для кредитного фінансування через передачу землі в заставу. Проте, ціни на українські сільськогосподарські угіддя все ще значно нижчі порівняно із західноєвропейськими ринками. Наприклад, в Польщі ціни вищі втричі", - йдеться в повідомленні.

Ринок землі в Україні демонструє стійкість до викликів війни. Попит на землю залишається високим, особливо в центральних та південних областях.

Ціни на землю зростають, що свідчить про її інвестиційну привабливість.

Національний банк України на 26 липня встановив офіційний курс долара на рівні 41,19 грн. Він подешевшав на 3 коп. Євро тим часом знизився на 2 коп. і коштує 44,68 грн, повідомляє сайт НБУ.

Зараз ви читаєте новину «В Україні стрімко ростуть ціни на землю: скільки коштує пай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути